Tjedan cjeloživotnog učenja

FOTO/VIDEO Koprivnica je danas imala tu čast biti domaćin otvorenja obrazovne kampanje, Josip Nakić Alfirević dobio posebno priznanje

Ovo je jedna od najdražih priznanja koje sam ikad dobio. Dokazali smo da upravo onim stvarima koje čine kvalitetu, a to je kompetencija, volja, svijest o nečemu, da nešto radiš, može uroditi plodom, kaže Nakić Alfirević.

13:30h
0
Tjedan cjeloživotnog učenja, Domoljub 02.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Počeo je ovogodišnji, 11. po redu, Tjedan cjeloživotnog učenja koji se ove godine obilježava pod sloganom Provježbaj mozak.


Koprivnica je imala danas tu čast da bude mjesto otvorenja ove nacionalne, obrazovne kampanje. Svečanost je održana u koprivničkom Domoljubu. Očekivao se dolazak Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja no nije bila u mogućnosti pa je umjesto nje stigao Hrvoje Šlezar, državni tajnik u spomenutom ministarstvu.

Prisutan je bio i Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji je pritom istaknuo da u ovom projektu sudjeluje više od 400 raznih institucija, a ima više od 700 događanja.

Na samom početku, prepunoj dvorani obratili su se Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Tjedan cjeloživotnog učenja, Domoljub 02.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Josip Nakić Alfirević (u sredini) // Foto: Matija Gudlin

– Velika nam je čast i ponos da ovaj tjedan počinje upravo u našoj Koprivnici. To je veliko priznanje našem Josipu Nakiću Alfireviću, koji jako puno radi za naš grad, za našu Podravinu. Naši projekti govore da želimo biti jedan od lidera obrazovanja, ne samo u županiji, regiji već i šire. Imamo fantastične vrtiće, škole koje ostvaruju odlične rezultate na raznim natjecanjima i ponosni smo na naše srednje škole. Uvjeren sam da ćemo isto tako biti ponosni na Sveučilište Sjever. Ponosni smo već i danas, no dajmo im još malo vremena da razviju taj svoj puni potencijal – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Županija je već godinama uključena u programe obrazovanja koji su nastavni proces na ono temeljno obrazovanje koje je nama zadatak. Možemo se pohvaliti da smo županija koja u tom smislu prednjači. No, upravo ovaj segment je bitan i zajednica koja u tome napravi veći iskorak, sigurno će biti uspješnija i moći će snažnije djelovati na gospodarstvo, samim time i jače se razvijati. Uvjeren sam da smo jedna od takvih sredina. Hvala Josipu Nakiću Alfireviću na suradnji svih ovih godina, a ovaj događaj danas je potvrda i zahvala njemu za sve što je napravio – istaknuo je župan Darko Koren.

Tjedan cjeloživotnog učenja, Domoljub 02.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Stoga je zato danas Josip Nakić Alfirević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici dobio Priznanje za doprinos razvoju obrazovanja odraslih. Riječ je o priznanju kojim se želi istaknuti pojedince koji su svojim radom i djelovanjem zadužili obrazovanje odraslih u državi.

– Ovo je jedno od najdražih priznanja koje sam ikad dobio. Dokazali smo da upravo onim stvarima koje čine kvalitetu, a to je kompetencija, volja, svijest o nečemu, da nešto radiš, može uroditi plodom. Odlučujuće je u svemu bila i podrška Grada, ali i Županije. Bez obzira na to što nemamo zakon koji na europski način regulira obrazovanje odraslih, mi u Koprivnici to ipak imamo. Zbog toga mi je posebno drago – kazao je Josip Nakić Alfirević.

Osim njega, priznanja su dobili još i Nikola Pastuović i Ljudevit Šimunović, profesori iz Zagreba.

Kad govorimo o obrazovanju odraslih, Pučko učilište provodi čak oko 60-ak obrazovanja za odrasle. Oni su kreirani tako da odgovaraju interesima i potrebama zajednice.

Također, spomenimo i to da su dodijeljene nagrade ‘Maslačak znanja’ iz postignuća u učenju odraslih osoba, a dobili su ih Gordan Radić, Klaudija Gatarić i Sonja Šimatić.

Otvorenje su upotpunili nastupi učenika iz OŠ Braća Radić, Glazbene škole Fortunat Pintarić u Koprivnici, Dječjeg vrtića Tratinčica, Klub za starije Mariška te Romska plesna skupina iz OŠ Braća Radić.

čitam...