nacionalni tjedan dojenja

FOTO/VIDEO Mlada Ana Maltarić, majka dvoje djece: Dojiti nije uvijek lako, ali važno je ustrajati jer je majčino mlijeko najzdravije

U Koprivnici inače već sedam godina djeluje grupa za podršku dojenja. Okupljamo se svaki prvi četvrtak u mjesecu. Nalazimo se u prostorima Doma zdravlja. Dobrodošle su trudnice, majke... Jer, iz prve ruke se može saznati kako dojenje funkcionira, koje sve poteškoće mogu biti i kako ih riješiti, kazala je Andreja Novak, patronažna sestra i međunarodna savjetnica za dojenje.

11:32h
0
Tjedan dojenja
Tjedan dojenja u Koprivnici prošle godine // Foto: Ivan Brkić

Ovaj se tjedan obilježava Nacionalni tjedan dojenja.


Tim su povodom patronažne sestre Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, ispostava Koprivnica, prigodnim štandom željele poslati poruku da je dojenje važno.

Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna dojenja je ‘Podržimo dojenje zajedno’. Usmjerena je na važnost suradnje i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške majkama.

– Trebamo se svi uključiti u promociju dojenja, važna je suradnja između pojedinaca, političara, lokalne zajednice, zdravstvenih djelatnika… U Koprivnici inače već sedam godina djeluje grupa za podršku dojenja. Okupljamo se svaki prvi četvrtak u mjesecu. Nalazimo se u prostorima Doma zdravlja. Dobrodošle su trudnice, majke… Jer, iz prve ruke se može saznati kako dojenje funkcionira, koje sve poteškoće mogu biti i kako ih riješiti. Mogu se pridružiti i očevi, nisu nam česti gosti, ali povremeno dođu – kazala je Andreja Novak, patronažna sestra i međunarodna savjetnica za dojenje.

Tjedan dojenja
Foto: Ivan Brkić

Ana Maltarić, mlada majka iz Koprivnice, ima već pozamašnog staža u dojenju.

Dojila je sina Nou, i to 20 mjeseci, a sada doji svoju sedmomjesečnu kćerkicu Lanu. Iako je nakon prvog poroda sve po tom pitanju išlo glatko, ovaj se put susrela s poteškoćama.

– S prvim je djetetom sve išlo glatko, odmah nakon poroda. No s Lanom sam prošla i ragade, muke, bolove… Ali smo ustrajale te potražile i pomoć kad je trebalo. Majčino mlijeko je ipak najbolje. Zato majkama koje se bore i željele bi odustati od dojenja poručujem neka budu uporne jer je to za dobrobit njihovog djeteta – kazala nam je Ana Maltarić.

Tjedan dojenja
Foto: Ivan Brkić

Također, jedna je od majki koja posjećuje Grupu za podršku dojenju.

– Krenula sam još u prvoj trudnoći. Htjela sam znati što me čeka, da se znam pripremiti. Puno mi je pomoglo jer sam stekla sigurnost. Imala sam prilike čuti iskustva od drugih majki. Majke, ali i savjetnice puno pomažu i svakoj bi budućoj majci preporučila da posjeti grupu – zaključila je A. Maltarić.

Ova je akcija bila prilika za koprivničke majke da se okupe i druže te razmijene iskustva i savjete.

O dojenju razgovaramo s patronažnom sestrom Andrejom Novak

Posted by Epodravina.hr on Donnerstag, 5. Oktober 2017

čitam...