Sweet Beat

FOTO/VIDEO Ove djevojke kroz život prolaze plešući u slatkom ritmu, pogledajte što imaju za pokazati

Uvijek se kreće s učenjem jednostavnih baletnih pokreta koji su osnova za sve ostalo. Potom se kreće na suvremene plesove, potom show dance, jazz dance i cheerleading - uputila nas je predsjednica Petra.

12:01h
0
Sweet Beat // Foto: Matija Gudlin

Mlada plesna skupina Sweet Beat za ePodravinu pokazala je svoje maštovito osmišljene koreografije. Skupinu čini sedam djevojaka od 10 do 25 godina, a vodi ih predsjednica udruge Petra Šimunić, uz pomoć podpredsjednice Dorije Čavljak. Tu su još Lorena Prlog, Maja Loborec, Lana Novoselnik, Sandra Toth i Gabrijela Horvat.

– Službeno smo počele s djelovanjem prošle godine, ali nismo se baš promovirale jer mi posao nije dozvoljavao da se posvetim skupini koliko bi to trebalo. Ove ćemo godine raditi veću promociju i češće probe – upućuje nas predsjednica udruge.

Djevojke zasad imaju oko osam gotovih koreografija te se planiraju širiti i na jesen će organizirati upise za nove članice, ali i članove.

– Naravno, i dečki su dobrodošli, ali zasad se još nitko nije javio. Čini se da nisu dovoljno hrabri – kaže dopredsjednica Doria.

Od 10 25 // Foto: Matija Gudlin

Najmlađa članica, desetogodišnja Sandra sasvim se dobro uklopila među starije cure i savladala tehniku.

– Za cure sam saznala putem plakata, a pošto sam oduvijek htjela plesati odlučila sam im se pridružiti. Uspjela sam poloviti konce, jer sam neke tehnike znala otprije što mi je olakšalo, a ostalo sam naučila i brzo uznapredovala. Uvježbavam i sama kod kuće, a neke stvari znam i sama osmisliti pa prenijeti curama – ispričala nam je Sandra o svojim prvim plesnim koracima u Skupini, a poziv da se pridruže uputila je svima jer je, kako kaže, super i zabavno, a i mnogo se toga nauči.

Petra i Doria s plesom su počele još u Jumpu, a nadalje su proširivale svoja znanja raznim seminarima i kažu kako je potreban dugi niz godina da bi se razvile potrebne vještine.

Maja i Lana također su dugo plesale u jednoj plesnoj skupini, ali su im se više svidjele vrste plesova koje se plešu u Sweet Beatu.

Sweet Beat // Foto: Matija Gudlin

– Uvijek se kreće s učenjem jednostavnih baletnih pokreta koji su osnova za sve ostalo. To ne podrazumijeva balet u pravom smislu riječi i ples na prstima, nego više pravilno držanje. Potom se kreće na suvremene plesove, potom show dance, jazz dance kojemu se tek planiramo malo više posvetiti, i cheerleading u sklopu kojeg planiramo napraviti jedan stunt – uputila nas je predsjednica Petra.

Predsjednica udruge Petra Šimunić // Foto: Matija Gudlin

Djevojke su već krenule s nastupima, a i neka natjecanja su u igri. Prvo su to bili nastupi na nekoliko košarkaških i rukometnih utakmica sa show dance i cheerleading koreografijma.

–  Nedugo smo prisustvovale na 14. Plesnim susretima u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, na TREPS festivalu. Natjecale smo se koreografijom “Kreni sa mnom”, suvremenog plesnog izričaja, a rezultate natjecanja očekujemo kroz nekoliko tjedana- izvijestila nas je Petra koja je ujedno i koreografkinja.

Za koreografije, većinom je zadužena predsjednica Petra, ali uvijek se daje mjesta sugestijama i idejama svih članica, te i Doria ima jednu svoju cheer koreografiju. Skupina radi po dvije koreografije po polugodištu.

Dok čeka rezultate, Sweet beat se priprema za novo natjecanje koje će se održati u svibnju u Areni Zagreb pod nazivom Dancing steps, a gdje će predstaviti dva show dance dua.

Što se tiče nekih zahtjevnijih i akrobatskih plesnih pokreta, djevojke tek čeka pravi posao.

Najmlađa Sandra bez problema je polovila korake // Foto: Matija Gudlin

– Kako djelujemo samo godinu dana, sad smo se tek priviknule jedne na druge. Sad cure znaju kako se koji pokret izvodi, a dosad smo se uvježbavale. Vježbamo u koprivničkom domu umirovljenika za koji si najam plaćamo same, a i boombox za glazbu smo kupile zajedno – priča nam Petra.

Od Maje koja se uz ples, bavi i glumom u Ludens teatru, doznajemo da plava koljena u ovom hobiju nisu rijetkost, ali srećom, većih ozljeda nije bilo.

Petra, kao najstarija, ispričala nam je kako je među djevojkama uvijek vlada prijateljska, čak obiteljska atmosfera.

– Naši su treninzi uvijek puni smijeha, tako da je teško tu održati neki autoritet, ali svađa i sukoba među nama nema – podijelila je s nama voditeljica ovih cura koje su pokazale što znaju i povodom Dana plesa u centru Koprivnice.