peče ih se 5000

FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda proces izrade renesansnih krigli

Nakon što stignu, moramo ih očistiti, a onda ih moramo pocrniti pa glazirati. Kad to napravimo, idu u peć. Peku se osam sati i to na visokih 1050 stupnjeva. Onda se moraju hladiti 24 sata da bi se mogle koristiti. S obzirom na to da je riječ o većim količinama, s procesom smo krenuli već u lipnju. Još malo pa će biti gotovo, ispričao nam je Ivan Palfi, jedan od radnika.

19:30h
0
Renesansne krigle // Foto: Matija Gudlin

Renesansni festival prva je manifestacija bez plastike. Jela i pića poslužuju se u drvenim i keramičkim posudama. Konzumacija pića moguća je samo iz keramičkih krigli kako bi srednjovjekovni život u četiri dana održavanja bio što autentičniji i identičniji.

Ove će godine dostupno biti čak 5000 krigli, koje će uskoro biti gotove i spremne za posjetitelje Renesansnog festivala koji se održava ovaj tjedan, od 24. do 28 kolovoza, na koprivničkim bedemima.

Posebne su po tome što imaju logo grada i manifestacije s jedne strane, a s druge je list koprive s obzirom na to da je glavna tema ovogodišnjeg kopriva i eliksiri.

Foto: Matija Gudlin

Krigle se oblikuju u Sesvetama, a potom se dovršavaju i peku u Koprivnici.

– Nakon što stignu, moramo ih očistiti, a onda ih moramo pocrniti pa glazirati. Kad to napravimo, idu u peć. Peku se osam sati i to na visokih 1050 stupnjeva. Onda se moraju hladiti 24 sata da bi se mogle koristiti. S obzirom na to da je riječ o većim količinama, s procesom smo krenuli već u lipnju. Još malo pa će biti gotovo – ispričao nam je Ivan Palfi, jedan od radnika.

Iznajmljivat će se na info punktovima te u ugostiteljskim objektima. Nakon konzumacije moći će se vratiti na iste punktove uz povrat novca. Cijena najma velikog krigla će biti 25 kn.