Sijači smrti! Ne spalionici! Ubojica zvani Piškornica! Ne, ne, ne varaždinskim balama – samo je dio transparenata s kojima su danas prosvjednici stigli pred općinu Koprivničku Ivanec.

Organizator mirnog prosvjeda je Krizni eko-stožer Zelena Podravina, osnovan s ciljem da se spriječili gradnja energane.

Prosvjednici, većimom mještani općine, poručili su općinskim vijećnicama da dobro razmisle hoće li prodati općinsko zemljište za potrebe gradnje kogeneracijskog postrojenja u Poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec.

– Tu svi živimo i želimo da djeca i unuci žive u okruženju kako smo i mi živjeli kao djeca, znači da imamo čisti zrak, čistu zemlju i čistu vodu. Obzirom da cijela sjeverozapadna Hrvatska dovozi smeće u naš kraj, na tri kilometra od ovoga mjesta, smatramo da je neprihvatljivo da se rade ovakve stvari, bez našega znanja, u tišini, protiv naše volje. Ako misle napraviti spalionicu u kojoj će spaljivati kubike i kubike smeća, svi ćemo umrijeti od tumora, djeca će se roditi s genetskim malformacijama, a većina ljudi će odseliti iz Ivanca – rekao je dr. Ivica Jakupić.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Ivica Jakupić // Foto: Ivan Brkić

Apelirali su na savjest vijećnika te im poručili da razmišljaju da i oni ovdje žive, a i njihova djeca i unuci.

– Iako tvrde da će to biti pročistači ne vjerujemo im! Rekli su da neće biti ni toliko smeća, a sad su u godinu dana dovezli koliko nisu u pet prethodnih, iz Rijeke, Dubrovnika, to nije bilo tako zamišljeno – zaključio je Jakupić.

Odgojiteljica Marina Rodek kaže da bi se ovakve stvari trebale rješavati referendumom.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Marina Rodek //Foto: Ivan Brkić

– Pravo je svakog djeteta da živi u zdravom okolišu! Djecu učim 20 godina kako se brinuti za okoliš, čiste vodotke, reciklirati smeće, a tu neki samozvani bogovi odlučuju u ime svih nas. Neka vijećnici razmisle tko im je dao glas, bez obzira na stranku, ovo je izvanstranački interes svih građana, ne samo Koprivničkog Ivanca, nego cijele županije, a i šire. Neka se svatko brine za svoje smeće, jer nitko ne želi smeće u svom dvorištu! Ako kažu da je sve to lijepo, zdravo i čisto, bez štetnih utjecaja, neka učine to u svom dvorištu – rekla je Marina Rodek, a svi zajedno su Jozninoviću vikali – ostavka, ostavka!

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Najmlađi prosvjednik jasno je rekao svoj stav// Foto: Ivan Brkić

U to je vrijeme direktor Piškornice Mladen Jozinović, na burnom zasjedanju općinskog vijeća, vijećnicima odgovarao na brojna pitanja o gradnji kogeneracijskog postrojenja.

Piškornica je, naime, poslala općini pismo namjere kojim žele kupiti zemljište u Poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec za gradnju kogeneracijskog postrojenja, čime bi općina upridohovala 1,5 milijuna kuna, no načelnik Mario Švegović rekao je ne prodaji, jer dugoročno nosi negativne posljedice.

Jozinović je došao kako bi vijećnicima potanko objasnio sve detalje projekta. Ukratko, na samom početku izlaganja rekao je da još uvijek nema projektne dokumentacije vezano za izgradnju energane, nego da postoji studija izvedivosti koja je u postupku izrade.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Mladen Jozinović//Foto: Ivan Brkić

– Puno sam čitao o ovoj temi gdje se spominje spalionica. Mi kao tvrtka nikad nismo pričali o spalionici, niti ćemo je ikada graditi. Nema tu scenarija crnog dima i smrada. Tvrtka nije razvila konkretan projekt i žao mi je što je javnost uznemirena – kazao je Jozinović.

Nakon toga su se nanizala pitanja načelnika općine i vijećnika koji su pritom istaknuli da žele konkretno znati koja će se vrsta goriva koristiti te koliko će biti u tome dioksina. Zaključili su da premalo znaju o projektu da bi podržali prodaju spomenutog zemljišta te tako odgodili glasanje o prodaji, dok im se ne dostave konkretniji podaci.

Prosvjed Koprivnički Ivanec
Foto: Ivan Brkić

Spomenimo i to da su, za vrijeme razogovora o temi, prosvjednici strpljivo čekali ishod dogovora te, nakon što su saznali da vijećnici nisu donosili odluku o prodaji, odahnuli i izrazili zadovoljstvo.

Prije samog početka sjednice, upitali smo direktora Jozinovića želi li komentirati prosvjed na što nam je odgovorio da nema komentara.

Uskoro donosimo i detaljan izvještaj s općinske sjednice.

Prosvjed protiv energane na otpad na Piškornici.

Prosvjed protiv energane na otpad na Piškornici.

Posted by Epodravina.hr on Montag, 16. Oktober 2017

 

 

čitam...