Veličanstvena njemačka doga

FOTO/VIDEO Valentina Matijašić: Kad smo Dadu doveli u dvorište susjedi nisu mogli vjerovati, a poštar se nije usudio ući u dvorište, no on je zapravo naš nježni div

Na početku su ga se bojali i sakrili su se pod stol, a on im je pružao šapu i dozivao ih na igru. Uskoro su ga ipak prihvatili, iako nekad nije svjestan svoje veličine i težine, slučajno ih malo nagazi, smotan je, pa gleda oko sebe, ne zna što se događa... Ali izuzetno je drag, zaigran i blag, kaže nam Valentina.

11:30h
0
mg
Foto: Matija Gudlin

Ljubitelji pasa često govore da su veći psi nježni i blagi, a da su oni manji drski i opasniji, baš suprotno onome što biste rekli kada ih ugledate. U to smo se uvjerili i sami kada smo posjetili Valentinu Matijašić i njenog Dadu.

Dado, iliti pravog imena David, jedna je od rijetkih njemačkih doga u Hrvatskoj, a svojom veličanstvenom prisutnošću odnedavno krasi mali Torčec i dvorište obitelji Matijašić. Nedavno su ga udomili, a na početku im nije bilo svejedno što će imati više od pola metra visoko i 70-ak kilograma teško, vjerovali ili ne, štene, koje će još i rasti!

– Dado je rođen u Petrinji prošle godine. Brat mojeg šogora živi u Lepavini i doveo ga je iz Petrinje, no uskoro se preselio svojoj djevojci u stan i više za njega nemaju mjesta. Jednom smo ih posjetili i moj suprug ga je tada prvi puta vidio i jednostavno ga je očarao. Ponudili su nam ga i mi smo ga prihvatili, sada je oko mjesec dana kod nas – kaže Valentina.

Po naravi je izuzetno miroljubiv i prijateljski raspoložen, jednom ga počeškate po glavi i osvojili ste ga, što se dogodilo i nama. Tijekom cijelog razgovora s njegovom vlasnicom Dado je bio kraj nas, gledao nas svojim blagim očima, gurkao glavu na maženje i ponašao se kao prava beba.

Dado i Luna uživaju na dvorištu // Foto: Matija Gudlin

Dolazak u novu obitelj i novo okruženje nije odmah prošao glatko. Dva mala mješanca, Luna i Bigi, dotad su carevali svojim dvorištem, a sada su odjednom morali prihvatiti novog, velikog i pomalo nespretnog prijatelja.

– Na početku su ga se bojali i sakrili su se pod stol, a on im je pružao šapu i dozivao ih na igru. Uskoro su ga ipak prihvatili, iako nekad nije svjestan svoje veličine i težine, slučajno ih malo nagazi, smotan je, pa gleda oko sebe, ne zna što se događa… Ali izuzetno je drag, zaigran i blag – kaže nam Valentina.

Sada tri psića svakodnevno zajedno trčkaraju nasadom paulovnije iza kuće obitelji Matijašić. Ništa manje oduševljena nisu bila ni djeca.

– Jako pazi na djecu i voli ih. Osmogodišnji sin se igra s njim, grli ga, a četveromjesečnu bebu nježno njuši i da joj da mu sjedi na leđima. Oboje su mirni i čak je i bebi jasno da se radi o nečemu potpuno miroljubivom – uvjerena je Valentina.

Dado i Valentina imaju poseban odnos // Foto: Matija Gudlin

Naravno, Dado se obožava igrati, a omiljene su mu plastične boce, koje razbacuje i po nekoliko metara u zrak, a voli i lopte, no u tome se još jednom očituje njegova nesvjesnost vlastitom snagom. Naime, cijelu loptu uhvati u usta i slučajno ju probuši, a njemu je zbog toga i najviše žao.

– Gleda što je napravio i jadan se pokunji, još ga moramo i tješiti i govoriti da nije to ništa strašno – opisuje nam Dadina vlasnica.

Susjedi su u početku bili začuđeni kada su vidjeli Dadu, pomalo su ga se i bojali, a poštar se na početku nije ni usudio ući u dvorište. Ipak, i samo jedan susret dovoljan je da ga svi zavole.

Dado, sukladno svojoj veličini, ima i velik apetit, a dnevno bez problema pojede i dva kilograma hrane, dok u jednom potezu popije oko dvije litre vode. Mogao bi on i još, no treba paziti na njegovu težinu kako mu se ne bi pretjerano opteretila muskulatura ili srce.

– Zbog težine njemačkim dogama nažalost nije dug životni vijek, pet do osam godina. Iako rijetki dožive i tako duboku starost – otkriva nam njegova vlasnica.

Blag je, miroljubiv i izuzetno prijateljski raspoložen i prema ljudima i prema životinjama // Foto: Matija Gudlin

Valentina i Dado već su razvili svoj poseban odnos i imaju svakodnevne rituale.

– Svako jutro mi skoči prednjim šapama na rame, to je naš ritual na koji se on naviknuo. Ne smeta mi što me zna i zasliniti i uprljati – prepričava Valentina.

No, Dado ima i svoj poseban odnos s, ni manje ni više, solarnom svjetiljkom na dvorištu. Ona mu je trenutno glavni neprijatelj.

– Svaku večer kada se upali mala solarna lampa na dvorištu, Dado se ukopa ispred nje, zauzme zaštitnički stav i laje na nju. Vodila sam ga do nje, vidio je da nije opasna, ali ne da se. To traje sve dok ga ne odvedem na spavanje – uz smijeh nam priča Valentina.

Naravno, Dado nas je na odlasku pozdravio šapom i ispratio do ograde. Iako je prava beba, ipak je čuvar svoje obitelji i svog dvorišta.

Druženje s nježnim divom Dadom 🙂

Posted by Epodravina.hr on Freitag, 6. Oktober 2017