Pripremno stanje od poplava

FOTO/VIDEO Vodostaj Drave se podigao, provjerili smo stanje na terenu, Biserka Kovačić iz Drnja: Kad se samo sjetim poplava prije tri godine, nikad se ponovilo

Podsjetimo, vodostaj Drave na mjernom vodostaju u Botovu, sinoć je, oko 22 sata iznosio 403 centimetra. Zbog toga je već oko 23 sata pokrenuto pripremno stanje obrane od poplava. Prema mjerenju oko 14 sati, vodostaj je iznosio 448 centimetara.

15:49h
0

S obzirom na to da su nadležne institucije uspostavile pripremno stanje od poplava na dionicama Most Repaš – Most Botovo, o čemu smo jutros pisali, i to zbog povećanja vodostaja rijeke Drave, odlučili smo provjeriti na terenu kakvo je stanje na terenu.

Podsjetimo, vodostaj Drave na mjernom vodostaju u Botovu, sinoć je, oko 22 sata iznosio 403 centimetra. Zbog toga je već oko 23 sata pokrenuto pripremno stanje obrane od poplava.

Prema mjerenju oko 14 sati, vodostaj je iznosio 448 centimetara, no obilna kiša se više ne očekuje.

– Mjerenje koje je napravljeno u podne kaže da je vodostaj bio isto toliko centimetara. To znači da je u stagnaciji i očekujemo da će početi opadati. Zaista nema mjesta panici niti je stanje alarmantno – kazao nam je Roman Sabol iz Centra 112 u Koprivnici.

Posjetili smo i Drnje, mjesto nedaleko od Koprivnice, razgovarali sa stanovnicima Dravske ulice koja je u nezapamćenim poplavama prije tri godine bila pod vodom i pretrpjela velika oštećenja. No, ne samo ulica već i okolne kuće.

– Ma nema mjesta panici. Jučer je potok Gliboki bio nešto viši, ali ništa strašno. Podigli su nasip pa je i to pomoglo sigurno – kazala nam je Branka Remenar, jedna od stanovnica.

Poplave Drnje Botovo
Branka Remenar // Foto: Mario Kos

Njezine riječi potvrdila nam je i Biserka Kovačić istaknuvši da problem ne stvara potok Gliboki već rijeka Drava, za koju se nadaju da ovaj put neće prijetiti.

– Dok se samo sjetimo poplava prije tri godine. Bilo je to 15. rujna. Radila sam nešto u vrtu i kad je odjednom do mene počela dolaziti voda. Bilo je strašno. Nezapamćeno. Podrum nam je bio pun vode, ulica cijela poplavljena… Nadamo se da više nikad neće biti tako. Zbog trenutne situacije nismo uopće zabrinuti. Malo se potok izlio u susjednu šumu, ali to je zanemarivo – kazala nam je B. Kovačić.

Razina Drave se ispod Botovskog mosta zaista vidno podigla i izlila u obližnju livadu. No to nije ništa neuobičajeno s obzirom na visinu vodostaja.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije još jednom nam je potvrdio da stanje nije zabrinjavajuće te da će, u slučaju potrebe, sve službe biti spremne intervenirati po hitnom postupku.