Predsjednik udruge roma korak po korak

Franjo Horvat: Nitko ne bi radio za 3000 kuna ako ih može dobiti od socijale, ni Romima ni ikome drugome ne bi trebalo ukidati pomoć ako su zaposleni

O ovoj problematici, ali i svemu što tišti pripadnike romske nacionalne manjine u Općini, raspravljat će se i u subotu 18. siječnja u društvenom domu u Hlebinama.

19:00h
0
Foto: Mateo Alečković

Suživot mještana općine Hlebine tema je razgovora i sastanaka koji se vode ovih dana. Podsjetimo, u Hlebinama je u ponedjeljak održan sastanak čija je glavna i jedina tema bila vezana uz nemili događaj, odnosno tučnjavu, o čemu smo pisali. Skup je sazvala sama općinska načelnica, a tog 19. prosinca, kako nam objašnjava načelnica općine Hlebine Božica Trnski, došlo je do svađe i tučnjave na hlebinskom igralištu u kojem su se djeca fizički obračunala.

– Jedno dijete, koje je pripadnik nacionalne manjine, nažalost je dohvatilo nekakvu sjekiru, te je došlo do sukoba trojice maloljetnika romske nacionalne manjine s dvojicom maloljetnika – objašnjava načelnica Trnski razlog okupljanja mještana, želeći naći rješenje navedenog problema.

Na samom sastanku sudjelovao je i Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po Korak, koji je svjestan velikog problema te odgovorno tvrdi kako niti malo ne podržava takvu vrstu ponašanja, no korijen problema leži puno dublje nego što je to dječja svađa i tučnjava.

Franjo Horvat // Foto: Matija Gudlin

– Djeca se često svađaju, tuku, pomire, a mi odrasli to moramo shvatiti pa i mi smo takvi bili. Ne podržavam što se dogodilo, nikako, i osuđujem to, ali postoje i drugi problemi i polako ćemo ih početi rješavati – rekao je Franjo Horvat.

Ako Romi ne dobiju priliku nikad nećemo doći do toga da se uklope u većinsko stanovništvo, govori Horvat. S druge strane, načelnica Trnski govori kako im je svojevrsna prilika bila pružena, ali nisu je iskoristili. U čitavoj općini nema ni jednog pripadnika romske nacionalne manjine koji je radno sposoban i koji bi primao zajamčenu minimalnu naknadu, rekla je Božica Trnski.

– Dok nekoga prisilite na nešto pa tako i na rad, onda ljudi nisu učinkoviti. Rome ne bi trebalo tjerati da prisilno rade, već bi im trebalo omogućiti da rade i nešto zarade, tako i onima koji su korisnici socijalne pomoći. Ili pak, ako rade na određenih šest mjeseci, trebalo bi im omogućiti da im se ne ukida socijalna pomoć i da ih se na taj način kažnjava – rekao je Horvat te nastavio.

Niti jedna osoba ne bi radila za 3000 kuna ako ih može dobiti iz Centra za socijalnu skrb, zato treba mijenjati zakon i omogućiti Romima da im se ne ukida socijalna pomoć ako su zaposleni, neka se skine pojedincu, a ne cijeloj obitelji iz koje zaposleni dolazi – zaključio je predsjednik Udruge Roma Korak po korak.

Foto: Mateo Alečković

Ipak, Horvat je optimističan da će se problemi polako rješavati, a da uvijek postoji par pojedinaca koji rade probleme, svjestan je i sam. Činjenica da je nedavno formirano posebno Vijeće ove manjine u Općini koje je više nego aktivno dovodi ga do toga da iskreno vjeruje da će se stvari mijenjati.

– Jedan od problema je i nepostojanje pješačke staze u jednom dijelu Hlebina gdje djeca često bez nadzora roditelja hodaju po cesti i prelaze ju, no vjerujem da će Općina kroz neko vrijeme riješiti taj problem i napraviti nogostup – rekao je Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po korak.

O ovoj problematici, ali i svemu što tišti pripadnike romske nacionalne manjine u Općini, raspravljat će se i u subotu 18. siječnja u društvenom domu u Hlebinama.

– Ovo neće biti niti prvi niti zadnji sastanak, jedan sastanak ne može promijeniti ništa. Dok lokalne institucije nemaju volju rješavati probleme na jedan normalan način, onda će se sve više stvarati problemi, a ja ne želim da do toga dođe, zato ćemo i dalje tražiti rješenja – zaključio je Horvat.

Idući sastanak na rasporedu je u 11 sati, a otvoren je za sve mještane.

čitam...
Loading...