Križevčani izglasali proračun

Frcale iskre između gradonačelnika Hrga i oporbenjaka Piciga

17:30h
0
Gradsko vijeće Križevci
Gradsko vijeće Križevci // Foto: Matija Gudlin

S 11 glasova za i devet protiv, Križevčani su usvojili proračun za 2016. godinu koji će iznositi 86,7 milijuna kuna.

Željko Picig, nezavisni križevački vijećnik oštro se obrušio na gradonačelnika Branka Hrga kojeg je optužio kako ne zna što se događa u gradu u trenutku dok on vodi brigu o državnoj politici u Zagrebu. Također, istaknuo je kako se gradonačelnik ponaša kao da u gradu nema nikakvih problema te kao da je sve divno.

Željko Picig, nezavisni vijećnik // Foto: Matija Gudlin
Željko Picig, nezavisni vijećnik // Foto: Matija Gudlin

– Tužno je za Križevčane da se gradonačelnik ne bavi poslom kojim bi se trebao baviti jer su mu u ovom trenutku važnije nacionalne fotelje i stranka – istaknuo je Picig.

Gradonačelnik Hrg odgovorio mu je kako je u posljednjih 15 godina bio na svakom vijeću te kako se tog pravila drži i danas. Rekao je i kako bi o tome zna li što se događa u Križevcima trebao prosuditi netko drugi.

– Mogu reći kako jako dobro znam što se događa u Križevcima, u svakoj ulici i kutku grada – istaknuo je on.

Govoreći o proračunu za iduću godinu dodao je kako se radi o proračunu kontinuiteta koji će omogućiti nastavak brojnih započetih radova ali i realizaciju novih projekata, a oporbu je pozvao da ga podrži uz poruku da se nadmeću idejama i projektima umjesto da su bez rasprave protiv njega. Pohvalio se i činjenicom kako će Križevci u idućoj godini biti grad bez i jedne kune kreditnog zaduženja što je vrlo značajno za nove projekte koji se planiraju u Križevcima.

S 11 glasova za i devet protiv, Križevčani su usvojili proračun za 2016. godinu koji će iznositi 86,7 milijuna kuna. U odnosu na ovu, porezni prihodi će sljedeće godine biti manji za oko 3,2 milijuna kuna. Smanjenje je najvećim dijelom, pojasnio je gradonačelnik, rezultat promijenjenih poreznih propisa.

Branko Hrg, križevački gradonačelnik // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg, križevački gradonačelnik // Foto: Matija Gudlin

– Nastavak započetih radova na Razvojnom centru i tehnološkom parku najvažniji su projekti u idućoj godini. Za natječaje programa ruralnog razvoja pripremljeno je 16 kilometara cesta po selima u okolici Križevaca. Pripremljen je i projekt Aglomeracije i vodoopskrbe te očekujemo raspisivanje natječaja za radove vrijedne oko 150 milijuna kuna – rekao je Branko Hrg.

Osim navedenih projekata u Križevcima će se realizirati i drugi projekti koji se neće financirati izravno iz gradskog proračuna ili EU fondova. To je niz projekata poput gradnje semafora na križanju Koprivničke i Gundulićeve ulice te Smičiklasove i Pušće, a u planu je i projektiranje nogostupa kroz Carevdar, Majurec, Bukovje, Cubinec, Brckovčinu, Bojnikovec i Varaždinsku ulicu.

Najvažniji događaj sljedeće godine biti će otvorenje nove ceste do Križevaca koja je izuzetno važna za brži razvoj grada odnosno Gospodarske zone Gornji Čret koja će uskoro dobiti i šestog investitora.

Netom prije usvajanja proračuna za 2016. godinu, vijećnici su većinom glasova prihvatili izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna koji će iznositi 72.7 milijuna kuna. Darko Masnec, pročelnik zadužen za gradske financije pojasnio je kako je rebalans bio potreban zbog drugačije dinamike realizacije projekta Razvojnog centra i tehnološkog parka pa će se većina investicije ostvariti tijekom iduće godine.

 

čitam...