teorija i snimanje

Froom! filmska škola za djecu i mlade nastavlja s radom uz dvije zanimljive radionice

Ovogodišnja majstorska radionica Filmsko snimanje je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju i stvaraju filmske priče iz motrišta snimatelja, direktora fotografije, dakle prvenstveno s naglaskom na tehnike i vrste snimanja.

10:05h
0

Frooom! filmska škola za djecu i mlade u Koprivnici nakon nepredviđene stanke uzrokovane koronavirusom i potresom, štrajkovima, poplavama, dvomjesečnim zarobljavanjem voditelja Froooma na Pacifiku te blagim pomjeranjem Zemljine osi, započinje s radom nastavlja na staroj lokaciji u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica i kinu Velebit spremna za nove avanture!

Frooom! je zabavan teoretsko-praktični obrazovni program medijskog i filmskog opismenjavanja koji uključuje i informatičko usavršavanje te informacijsko osposobljavanje za kritičko promišljanje i stvaranje filmova kao i drugih medijskih sadržaja djece i mladih. U Koprivnici se odvija od 2015. godine.

Program provodi udruga Bacači Sjenki.

Ovog ljeta predviđene su u Koprivnici 2 radionice od 24. do 28 kolovoza:
U početnoj radionici polaznici gledaju vrhunske nove i antologijske filmove te uče analizirati i gledati film s kritičke strane iz tisuće motrišta. Polaznici uče igrajući se, a konkretno uče o planovima, kadrovima, filmskim vrstama i rodovima, uče o tome napisati scenarij te temeljno prolaze kurs stop animacije preko koje uče o ulozi i o važnosti montaže i pričanja priča – to jest dramaturgije. Igraju se svega i sa svim što je učinilo film mogućim: od kineskih zoetropa, manirističkih optičkih eksperimenata, preko francuskih praksinoskopa, camere obscure i analogne filmske trake, do dronova, videofonije, televizije, pametnih telefona i kompjuterskih igara. Uče o filmu kao posebnom bilježenju stvarnosti, o filmu kao načinu komuniciranja te o filmu kao umjetnosti.

Ovogodišnja majstorska radionica Filmsko snimanje je zabavan i vulkanski produktivan stvaralački laboratorij u kojem se pričaju i stvaraju filmske priče iz motrišta snimatelja, direktora fotografije, dakle prvenstveno s naglaskom na tehnike i vrste snimanja. Također nakon izuzetno složenog procesa zagovaranja i traženja najboljih priča, mladi autori i autorice izabiru jednu priču koja na poseban način gledateljima sugerira važnost filmskog snimanja i fotografije svakog pojedinog kadra. Takav film tijekom radionice i realiziraju.

Početnu i majstorsku radionice vode vrhunski voditelji i voditeljice: medijska umjetnica i filmska autorica Mia Maros, scenarist, redatelj i realizator Matej Beluhan, psihologinja Deša Matičević, te nagrađivana redateljica, filmska snimateljica i sportska roniteljica na dah Bojana Burnać.

Prošlogodišnji filmovi mladih autora i autorica iz cijele Hrvatske su upravo na turneji Lijepom našom, a u 2019. i 2020. bili su prikazani na preko 10 festivala na 4 kontineta: Azija, Južna i Sjeverna Amerika te Europa.

Mjesto radnje Frooom!-a u Koprivnici je obnovljeno Pučko otvoreno učilište u Starogradskoj 1, a djeca koriste i dvoranu Domoljub te kino Velebit. Prostori rada su multifunkcionalni te djeca imaju dovoljno prostora za igru, zabavu, učenje, praktičan rad, sigurnost i zaštitu.

Polaznici se skupljaju od 8 sati izjutra, a nastava traje do 15 sati uz dopunsku zabavu do 16 sati, po potrebi, u petodnevnom ritmu.

Prijave se primaju na: https://www.frooom.eu/prijave/ , a broj polaznika je ograničen.
Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com

Frooom! škola ima podršku i sufinanciranje Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog audiovizalnog centra, Vladine agencije za elektroničke medije i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

 

čitam...