NOVA ŠKOLSKA GODINA

Fuchs: Roditeljima će trebati covid-potvrde za roditeljske sastanke i priredbe

Prema preporukama planirane su maturalne večeri i putovanja.

14:33h
0
Radovan Fuchs // RTL Screenshot

U ponedjeljak kreće nova školska godina, pa je tim povodom ministar znanosti i obrazovanja gostovao je na Media servisu, prenosi Index.

Fuchs je prvo odgovorio na pitanje hoće li itko krenuti online ili svi učenici u ponedjeljak sjedaju u klupe.

‘- Neće nitko krenuti tako da ostane kod kuće. Svi će krenuti u školu. Tako smo rekli i prošle godine. Ove godine smo planirali da sve naše škole i učenici u Hrvatskoj krenu po modelu A, a mi smo naravno zadržali i opciju modela B i C’, rekao je Fuchs.

– No zadržana je Škola na Trećem, kao plan B, u slučaju da zatreba, i prikazivat će se na HRT-u samo u prijepodnevnim satima. Vraća se i kontaktna nastava na fakultetima, dodao je ministar.

– Za one koji imaju covid-potvrde preporuka je da se eventualno grupiraju na jednu stranu da mogu imati nešto manji razmak nego inače. Ostali studenti, naravno uz poštovanje epidemioloških mjera – natrag u predavaonice i natrag u vježbaonice. Prošlu smo godinu morali proći s većinom nastave online, ali koliko god netko mislio da je to rješenje, to je nužno zlo, naglasio je ministar.

Prema preporukama planirane su maturalne večeri i putovanja. Na pitanje može li mladima obećati da će se sigurno održati Fuchs odgovara:

– Nadam se da će tako ostati i da nećemo morati zabranjivati maturalne večeri ili putovanja. Mislim da će sve biti u redu, ali obećati ne mogu.

Razmišljali smo o obaveznim covid-potvrdama za nastavnike, ali smo odustali, rekao je.
Odgovorio je na i pitanje je li razmišljao o tome da se uvedu obavezne covid-potvrde za djelatnike u obrazovnom sustavu:

– Ne možete negdje odustajati od covid-potvrda, a onda ih u drugim dijelovima naređivati. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni… Široko se raspravljalo, no odustali smo u ovom trenutku od covid-potvrda.”

Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati covid-potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe, dodao je.