iz 19. i 20. stoljeća

Galerija Koprivnica priređuje izložbu Bluza-povijest mode u Podravini

Izložbu financira Grad Koprivnica, a može se razgledati u Galeriji Koprivnica do 14. kolovoza.

09:32h
0
Foto: Muzej Grada Koprivnice

Pojava odjeće veže se uz njezinu osnovnu funkciju, a to je da štiti tijelo od hladnoće i vlage. Osim ove funkcije kasnije se pojavljuje potreba čovjeka da prekriva određene dijelove tijela koji se smatraju sramotnima. Ovu potrebu često diktiraju društvene norme i običaji. Tijekom povijesti, pod utjecajem različitih faktora mijenjali su se načini izrade i materijali, a ponajviše izgled odjeće. Jedan od razloga tim promjenama bila je svakako želja za osvajanjem suprotnog spola, a tu su i drugi razlozi poput potrebe za isticanjem ili pak prikrivanjem nedostataka.

Ako želimo saznati više o nekoj zemlji, njenoj kulturi, njenom društveno-političkom statusu i uređenju, običajima, tradiciji, narodu, podneblju, onda slobodno prizovimo modu – i nećemo pogriješiti.

Izložba Bluza – povijest mode u Podravini predstavlja izbor modnih odjevnih predmeta – bluza – iz 19. i 20. stoljeća koji se čuvaju u fundusu Muzeja grada Koprivnice i privatnim zbirkama, a praćeni su građanskim portretima, fotografskim rekonstrukcijama i dokumentarnom građom.

Foto: Muzej Grada Koprivnice

Autorice izložbe su Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec, a za prikaz razvoja mode u Podravini odabrale su bluzu kao specifičan odjevni predmet koji je pratio stilove i mijenjao se s njima. U prikazu tipologije bluze i izradi digitalnih rekonstrukcija pridružila se Valerija Ljubić inženjerka tekstilne tehnologije, a u postavu ćete naći i modne editoriale poznatih Koprivničanki iz 19. stoljeća koje je pripremila Draženka Jalšić Ernečić.

Moda – jedan od najvećih fenomena suvremenog doba predstavljen je kroz trendove s posebnim naglaskom na dio povijesti i kulture u kojem se formirala svijest o modi, a modni eksponati služe kao svjedočanstva razvoja modnog ukusa i odijevanja u Podravini prikazana na jednom mjestu.

Na izložbi je predstavljeno klasično, poznato, tek otkriveno i autentično, bez ekskluzivnog ili isključivog ideala ljepote kako bi zajedno učili i prenosili poruku – moda i stil su više od onoga što nosite, oni su vaša priča. Stil svakog pojedinca nema veze s novcem, već s onim tko ste vi, on je vaš duh, ono što dolazi iznutra.

Otvorenje izložbe je u petak, 25. lipnja, od 19 sati uz (neobavezni) dress code – bluzu.

Izložbu financira Grad Koprivnica, a može se razgledati u Galeriji Koprivnica do 14. kolovoza.

Foto: Muzej Grada Koprivnice
Foto: Muzej Grada Koprivnice

čitam...