rezovi

Gdje će lokalni dužnosnici dobiti otkaze i koje se općine spajaju? Evo kako će izgledati reforma javne uprave!

Da će se svakako ići sa smanjenjem broja lokalnih dužnosnika, ovaj tjedan u intervjuu za RTL je potvrdio i premijer Andrej Plenković.

13:56h
0

Nakon što je novi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za RTL Danas iz samoizolacije otkrio kako planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, donosimo detalje tog plana:

Kako će izgledati teritorijalni preustroj Hrvatske, koje će se općine spajati, ali i tko ostaje bez svojih fotelja istražila je naša reporterka Ivana Ivanda Rožić.

Općina Pirovac od ukidanja ne mora strahovati, 40 posto proračuna dolazi im iz EU fondova. Na plaće su 2013. potrošili 19 posto, prošle godine devet posto. Od instituta za javne financije po transparentnosti su dobili čistu peticu.

– Ukoliko dođe do smanjenja odnosno ukidanja zamjenika vjerujem da mi kao općina ćemo i dalje nastaviti i po pitanju financijske održivosti i po pitanju povlačenja EU fondova i transparentnosti biti u vrhu lokalne samouprave – rekao je Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac.

No, nisu svi tako svijetli primjeri, pa je ministar Malenica jučer za RTL potvrdio kako će se broj lokalnih dužnosnika – prepoloviti!

“Prepolovio bi se broj lokalnih dužnosnika, mislim da je 634.”

Sadašnje stanje, prema svemu sudeći, je neodrživo.

Hrvatska ima 20 županija. U njima je 20 župana i 52 zamjenika. Uz to, tu je  i 127 gradova, što znači isto toliko gradonačelnika, ali i 197 zamjenika i 16 zamjenika iz redova nacionalnih manjina. Hrvatska ima i 428 općina. Isto toliko načelnika, 434 zamjenika i 47 zamjenika iz redova nacionalne manjine. Kad se sve zbroji to je 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave i 1321 lokalni dužnosnik. Smanjenjem za 634 – dolazi se do brojke od 687.

Foto: Ivan Balija
Ministar Ivan Malenica Foto: Ivan Balija

Po planu Vlade, kako doznajemo, do 2021. načelnici općina više ne bi imali zamjenike. Ostali bi samo u gradovima od 30.000 stanovnika i u županijama. Bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović pozdravlja novi prijedlog, ali upozorava:

“Treba razmišljati i o promjenama na lokalnoj i regionalno razini, ali i na državnoj kako bi reforma javne uprave bila učinkovitija i pružila bolje usluge građanima.”

Zakon bi trebao biti donesen do izbora slijedeće godine.

– I sam sam pobornik toga iako sam do jučer bio zamjenik župana Osječko-baranjske županije, stvarno je nelogično da imamo općina koje imaju 1300-1400 stanovnika, a imaju četiri zamjenika načelnika, imamo gradova koji su manji od 120.000 stanovnika, imaju dva zamjenika, dva obavezno – to se mora odrezati – izjavio je Goran Ivanović, bivši zamjenik župana Osječko-baranjskog.

Vlada, kako doznajemo, planira i spajanje općina i to po principu – one koje imaju manjak fiskalnog kapaciteta i one koje ne mogu obnašati svoje dužnosti – spojit će se drugima. No, s tim bi se išlo nakon lokalnih izbora.

 

čitam...