A ŠTO S NOGOMETOM?

Gdje je nestao nogomet? Neki treniraju uz aplikacije, drugi igraju igrice, a legenda je spremna žrtvovati ljetovanje za loptu

Evo što kažu glavni likovi županijskih klubova.

15:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nogomet je trenutno u drugom, petom ili desetom planu. Važno je zdravlje i sigurnost sviju nas. Bez obzira na to, nejasno je kako će se prvenstva završiti. Klubovi Treće HNL Sjever stigli su odigrati dva kola, dok Četvrta NL Bjelovar – Koprivnica – Virovitica, kao i sve županijske lige Koprivničko-križevačke županije, nisu ni započele. Europsko prvenstvo je odgođeno, a ne zna se hoće li i kada profesionalci uopće izaći na teren. Isto je stanje s amaterima od kojih smo dio upitali za njihovo stajalište kako bi se prvenstva trebala zaključiti.

Treća HNL Sjever

Visoko četvrto mjesto Treće HNL Sjever drži Tehničar iz Cvetkovca čiji je važan kotačić Tomislav Hudak. Prema njemu, natjecanje bi se trebalo nastaviti tamo gdje je stalo. U što, nažalost, ne vjeruje.

– S obzirom na situaciju s virusom, teško je reći što bi bilo najbolje za klubove i igrače. Ovisi koliko će stanka trajati. Velik je to pad za sportaše nakon dva mjeseca treniranja. Moglo bi se i tijekom ljeta igrati, ali otišlo bi predaleko – kaže Hudak.

Mišljenja je kako ne bi bilo uredu da se lige zaključe trenutnim poretkom jer su u nekima razlike između klubova male te se svašta još može dogoditi.

Foto: Jurica Karan
Tomislav Hudak // Foto: Jurica Karan

– S druge strane, treba gledati da i te prvoplasirane ekipe zaslužuju biti tu gdje jesu. Prepustio bih da racionalno rješenje zajedno pronađu Hrvatski nogometni savez i klubovi – kaže igrač Tehničara, dodajući kako su odradili odlične pripreme, a fizičko stanje i sada održavaju u vlastitom domu, koliko je to moguće.

Vrijeme s obitelji i djevojkom te videoigre i spomenuti trening uslijed izostanka nogometa ispunjavaju Hudakov dan, otkrio nam je.

– Nadam se kako će se situacija smiriti u narednih mjesec dana kako bismo radili ono što najviše volimo. U mojem slučaju to je nogomet – zaključio je.

U redovima virovskog Podravca igra Leo Kovačić. Njegova se momčad nalazi na devetoj poziciji u konkurenciji 12 klubova.

Foto: Mateo Alečković
Leo Kovačić (crveni) // Foto: Mateo Alečković

– Prošlo je više tjedana, virusu se ne nazire kraj. Ne znam bi li se prvenstvo trebalo poništiti ili gledati prema trenutnim bodovima. Ne znam kako bi se natjecanje nastavilo, igralo bismo do srpnja – kaže Kovačić koji, dakle, nije za to da se natjecanje nastavi.

Iako rade individualno unutar svoja četiri zida, vjeruje kako bi im prije povratka na teren – dođe li do toga uopće, naravno – bila potrebna dva-tri tjedna dodatnih priprema.

– Obitelj i Play Station, tako provodim vrijeme. S obzirom na to da je pao snijeg, ne mogu se obavljati poslovi oko kuće – izjavio je Kovačić.

Četvrta NL Bjelovar – Koprivnica – Virovitica

Branič Ferdinandovca, drugoplasiranog sastava Četvrte NL, Vjekoslav Turković misli kako nastavka prvenstva neće biti, već će se s novom sezonom krenuti u kolovozu.

Foto: Jurica Karan
Vjekoslav Turković // Foto: Jurica Karan

– Ostaje žal jer smo stigli do četvrtfinala Kupa i htjeli smo više jer smo u prvenstvu na odličnom drugom mjestu. Doma provodim vrijeme kao savjestan građanin, držim se onoga ‘ostani doma’ – rekao je Turković.

Dodao je kako nisu dobili direktne naputke što i kako raditi. Kaže kako ovisi o igraču hoće li trenirati ili ne, no siguran je da im trener vjeruje.

– Na kilograme pazim koliko mogu, relativno pazim na prehranu, ali definitivno nedostaje treniranje na igralištu – zaključio je.

U centru županije, u Tehnika-Koprivnici situacija je malo drugačija, aktivnija. Oni su na 12. mjestu od 14 ekipa u ligi. Otkrio nam je to njihov veznjak Luka Ernečić.

Foto: Mateo Alečković
Luka Ernečić (zeleni) // Foto: Mateo Alečković

– Dobili smo program, odnosno radimo uz pomoć dvije aplikacije. To su većinom vježbe snage i istezanja, trener nam je dao i program trčanja, ali to moramo pričekati malo ljepše vrijeme. U potrazi smo za aplikacijom koja sadržava treninge, a preko koje bi nas trener mogao pratiti, otkucaje srca, maksimalnu brzinu i takve parametre. Ja osobno vježbam svaki dan vježbe snage, na prehranu pazim još od početka 12. mjeseca tako da sad samo nastavljam s tim – objasnio nam je Ernečić.

Vrijeme u izolaciji provodi s obitelji, gleda filmove, serije, igra videoigre. Nasuprot tome, nedostaju mu druženje s prijateljima te djevojkom i, naravno, nogomet.

– Po mojem mišljenju, prvenstvo bi se trebalo prekinuti, a onda krajem ljeta krenuti s pripremama za novu sezonu. To je samo moje mišljenje, odlučit će HNS i ŽNS – kazao je Ernečić.

Prva ŽNL

Prvoj ŽNL trebali smo svjedočiti napetoj borbi za prvaka. Jesenski naslov pripao je Borcu s jednim bodom više od drugoplasiranog Bratstva. 

Nikola Grabar // Foto: Matija Gudlin

– S obzirom na situaciju, nezahvalno je razmišljati o takvim, sada potpuno trivijalnim, stvarima. Gledajući iz perspektive kluba, ne bismo imali ništa protiv da se završi s trenutnim pozicijama – uz smijeh kaže igrač imbriovečkog sastava Nikola Grabar, dodajući.

– Ako će se prvenstvo i nastaviti u nekom ljetnom terminu, i ako će se odigrati sva kola, svakako ne bi bilo loše da se onda početak nove sezone malo pomakne – kaže stoper koji smatra kako će svatko pronaći način kako održati formu.

Lopta mu, jasno, nedostaje, ali govori kako previše ne razmišlja o tome.

– Posao ne spava, obveze nisu nestale. Treba se početi zabavljati i diplomskim radom, a slobodno vrijeme može se iskoristiti i za nešto što nam je do sada možda izmicalo. Ako i sve to padne u vodu, pas je uvijek spreman za igru – priča nam.

Foto: Mladen Šajković

Iz glavnog konkurenta Imbriovčana, kunovečkog Bratstva, stiže vrhunski napadač Marko Jurčić. 

– Bilo bi najbolje da se završi do kraja, ako može. Nikome se od nas igrača to dosad nije dogodilo, zbilja ne znam, ja o tome ne odlučujem. Kako je krenulo, čini mi se da se neće nastaviti – kazao je Jurčić.

Za vrijeme pauze, a prije većih restrikcija, Jurčić je gotovo svakodnevno trenirao. Dojam je kako se za formu ne boji.

I legenda ima nešto za reći
Foto: Ivan Balija
Dražen Ledinski Boys // Foto: Ivan Balija

Kao što je Jurčić rekao, nitko se s ovakvom situacijom nije susreo. Čak ni Dražen Ledinski zvani Boys, legenda koja županijskim travnjacima trči već desetljećima. Na upit kako bi se sezona trebala završiti – igrač GOŠK-a iz Gotalova, vodećeg kluba Treće ŽNL – kao iz topa izvalio je sljedeće.

– Na pola smo puta. Nije pošteno uzeti trenutni poredak. Neka se poništi ili igra do kolovoza ili rujna i završi. Nećemo ići na Jadran, već ćemo igrati nogomet – i dalje motivirano zvuči Boys.

Neupitno je uopće pazi li na kondiciju tijekom dana kada ne smijemo napuštati svoje domove.

– Svakodnevno vježbam, radim sklekove i trbušnjake. Nogomet mi jako nedostaje – rekao je Ledinski.

Na povratak nogometa moramo ipak pričekati. Najmanje mjesec dana, a najviše…bojimo se i prognozirati. Nezahvalna zadaća određivanja nastavka prvenstva, prekida ili poništenja pada na leđa Hrvatskom nogometnom savezu. Bit će tu glasnih zagovornika svake strane. Logično, poništenje žele oni s dna ljestvice prvenstava, ovima iz vrha itekak’ paše da ostane tako kako jest, ali kako će biti teško je znati.

Što bi po vašem mišljenju trebalo napraviti s nogometnim prvenstvima?

čitam...