kako dalje?

GI Koprivnica kakvu zaslužujemo iznijela nekoliko zahtjeva spram Piškornice, evo što traže nakon eko incidenta

 S obzirom na najnovije informacije u svezi ekološkog incidenta zbog izlijevanja visoko toksičnih procjednih voda u okoliš, GI Koprivnica kakvu zaslužujemo ima nekoliko zahtjeva.

09:41h
0
Detalj s jednog pd prosvjeda // Foto: Sanjin Bojić

Mario Švegović održao je jučer konferenciju za medije na temu Piškornice. Kazao je kako je stanje tamo alarmantno, kako je voda puna teških metala i kancerogenih tvari te smatra da ovo njegovi mještani ni Podravina ne zaslužuju.


Nastavno na to, građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo poslala je priopćenje u kojem iznosi svoje zahtjeve. S obzirom na najnovije informacije u svezi ekološkog incidenta zbog izlijevanja visoko toksičnih procjednih voda u okoliš, zahtijevaju sljedeće:

1. hitnu sjednicu skupštine Piškornice s nadzornim odborom Piškornice i Piškornice sanacijskog odlagališta.

2. Smjenu direktora Piškornice i direktora Piškornice – sanacijskog odlagališta te hitnu sanaciju stanja.

3. utvrđivanje odgovornosti svih koji su svojim činjenjem ili propuštanjem činjenja doveli do ove ugroze. Prije svega župana Koprivničko križevačke županije te svih članova skupštine Piškornice i članova nadzornog odbora.

4. omogućavanje nadzora rada Piškornice od strane organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa.

5. postavljanje dodatnih uređaja za monitoring vode, tla i zraka.

6. preispitivanje projekta izgradnje RCGO Piškornica, s obzirom na sve propuste u studiji
izvodljivosti i studiji utjecaja na okoliš.

7. trenutni prestanak dovoženja novih količina smeća dok se ne sanira postojeće stanje uz smanjenje dozvoljenih količina u Dozvoli za gospodarenje otpadom na 10.000 tona godišnje.

– Naša je građanska inicijativa godinama kontinuirano upozoravala na štetne posljedice nekontroliranog gomilanja smeća na Piškornici. Upozoravali smo i na probleme otpadnih –
procjednih voda koje se ne zbrinjavaju na odgovarajući način a vrijednosti opasnih spojeva višestruko nadmašuju dozvoljene vrijednosti. Ignorancija, bahatost i bezobrazluk svih koji su imali utjecaja, a nisu ništa poduzeli, doveli su do ove situacije okolišnog incidenta – poručili su iz GI.

čitam...