Priča je krenula u četvrtome razredu osnovne škole kada je na natjecanju iz matematike shvatio što znači, pa, natjecati se. Otada, redom: županijska natjecanja iz geografije i tehničke kulture u petome razredu, državno iz geografije u sedmome te informatika i Čitanjem do zvijezda u osmome razredu.


No, tu nije kraj. U prvome razredu srednje škole bio je pobjednik državnog natjecanja iz geografije, na čemu nije stao, već je godinu kasnije bio na državnim natjecanjima iz informatike, ponovno geografije te, prvi put, matematike. Ove je, pak, bio na državnom natjecanju i matematike te, dakako, geografije.

Niz Luke Rogoza (18), učenika četvrtoga razreda Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, poprilično je impresivan.

Dok mu se geografija svidjela nakon osnovnoškolskog kviza u sklopu kojega su rješavali kratke zadatke, naučivši puno o Hrvatskoj te potaknuvši znatiželju za upoznavanjem drugih zemalja, matematika informatika oduvijek su mu išli od ruke. Dobar je u računanju i razumijevanju logičkih pojmova, kaže nam.

Foto: Ivan Balija
Želja mu je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva. //Foto: Ivan Balija

– Moje se učenje bazira na vrlo dobrom praćenju nastave. Imam veliku moć pamćenja na satu pa ne moram puno učiti kod kuće. Ono što učim su, recimo, podaci iz predmeta koje moram učiti napamet. Imam dobro logičko znanje pomoću kojega rješavam matematičke i slične zadatke – otkrio nam je Luka tajnu pristupa učenju, inače učenik čiji je prosjek, naravno, 5.0, ali koji smatra potpuno nevažnim.

– Ne bi se trebalo ocjenjivati ovako kako se to danas radi, već bi pošteniji sistem bio prolaz ili pad. Također, na kraju osmoga razreda trebao bi se uvesti ispit kojim bi se provjerilo i rangiralo sve učenike u Hrvatskoj čime bi se omogućilo poštenije upisivanje u srednju školu – smatra gimnazijalac.

Bio je dio probranog društva koje je predstavljalo Hrvatsku na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vrhunac njegova dosadašnjeg obrazovnog puta jest Međunarodna geografska olimpijada. Godine 2019. bio je dio probranog hrvatskog društva koje se u Hong Kongu natjecalo s najboljim mladim geografima na svijetu. A kako bi dospio onamo, morao je imati kontinuitet sudjelovanja na državnim natjecanjima te osvajanje neke od triju najviših pozicija. Premda se, tvrdi, nije nadao pozivu, svjestan je kako ga je itekako zaslužio.

– Natjecanje se sastojalo od triju dijelova. Prvi je pismeni ispit u kojemu se dobije šest tema te ih je, kroz potpitanja i uz grafičke priloge, potrebno detaljno opisati. Drugi dio bio je terenski rad. Šetali smo Hong Kongom, imali kartu, bilježili što se tražilo, a navečer analizirali. Posljednji dio bio je multimedijalni ispit, klasični ispit s 40 pitanja na zaokruživanje – objasnio nam je natjecatelj dio vremena provedenog u Aziji gdje su proveli dva tjedna, i to kao jedan od najmlađih timova.

Foto: Ivan Balija
O svojem putu u Hong Kong već je održao predavanje. // Foto: Ivan Balija

Svoje iskustvo ukratko je podijelio s nama, kao što je to učinio prošle godine predajući u Gradskoj knjižnici Đurđevac u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja.

– Hrana nam se baš i nije svidjela, većinom smo išli u McDonald’s. Ljudi nisu pristupačni kao mi s Balkana. Družili smo se, pak, s onima iz ostalih zemalja. Vjerojatno ne bih želio živjeti u tako velikome gradu. Promet je jako gust, u centru grada osjeća se smog i negativna strana velikih gradova – prepričava dobitnik Oskara znanja namijenjenog državnim prvacima.

Čime se Luka želi baviti jednoga dana?

Učenik je posljednjeg razreda srednjoškolskog obrazovanja koji se, kao i njegovi vršnjaci, našao u klupi za vrijeme pandemije koronavirusa.

– Prije godinu dana nismo mislili kako se u tako kratkome roku nešto može organizirati online. Nismo na razini Sjedinjenih Američkih Država, ali mislim da smo se dobro snašli – komentira Luka.

Ispred njega je, također, i matura. Mišljenja je da su osnovni predmeti – matematika, hrvatski i strani jezik – dovoljni kako bi se provjerilo znanje koje vodi na hrvatske fakultete i koje smatra kvalitetnom podlogom za ostvarenje daljnjih uspjeha.

– Želim upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, što je spoj informatike i matematike. Nisam razmišljao što bih točno htio raditi, ali mi se web dizajn čini najprivlačnijim – otkriva za kraj Luka.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...