15.7 C
Koprivnica
Srijeda, 4. listopada 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Gimnazijalci genijalci: Cure baš i ne vole pametne dečke, više padaju na frajere
G

Ne propustite

Koprivnički gimnazijalci sa svojim mentorima nakon proglašenja pobjednika INA-ina natjecanja (autor: Gimnazija Fran Galović Koprivnica)

Karlo Šerbetar, Ivan Vrhoci i Matej Vugrinec osvojili su prvo mjesto u finalu INA Junior Freshhha, natjecanju koje potiče interes mladih za prirodne znanosti

Koprivnički gimnazijalci još jednom su dokazali kakvi su genijalci. Zaslužni za to ovaj put bili su Gjimeri. Grupa je to koju čine Jole, Ivan i Matej, a otišli su do vrha na prvom INA-inom Junior Freshhh natjecanju. Ono je namijenjeno hrvatskim srednjoškolcima s ciljem poticanja interesa mladih za prirodne znanosti i jačanja suradnje naftne kompanije s mladim talentima. Natjecanje se odvijalo u dvije faze, a Gjimeri su bili prvi i u on-line verziji i u završnom finalu najboljih pet ekipa, koje je u petak održano u Zagrebu.

– U studenom smo vidjeli objavu da će INA organizirati natjecanje. On-line dio rješavali smo kroz sedam kola, imali smo dva dana za tri zadatka, a u finalu smo najprije prezentirali domaći rad – prezentaciju o povezanosti nastavnih predmeta matematike, fizike, kemije, biologije i geografije s naftom i naftnom industrijom. Imali smo i jedan kratki test, koji nije bio preteški, i na kraju smo morali donijeti svoj zaključak. Naš je bio da je svaka od tih znanosti vrlo važna za naftu i da je naftu teško zamijeniti nekim drugim izvorima, iako se danas govori o biogorivima i sličnima, jer imaju još puno mana – rekao je kapetan Gjimera, učenik trećeg razreda, Karlo Šerbetar (17), poznatiji kao Jole, otkrivši da su za nagradu, među ostalim, dobili Apple iPad tablet, čemu su se posebno obradovali.

Koprivničanci znanjem ‘potopili’ i elitne MIOC-e

Koliko je velik uspjeh koprivničkih gimnazijalaca svjedoči podatak da su se na INA-ino natjecanje registrirala 294 tročlana tima iz 57 hrvatskih gradova. Iza Gjimera, na drugo mjesto plasirao se tim čakovečke gimnazije, a na treće učenici Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca. Četvrto mjesto pripalo je Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkog iz Križevaca, a na tek petom mjesto završila je prestižna zagrebačka XV. Gimnazija, poznatija kao MIOC. Mentori koprivničkim učenicima na natjecanju bili su profesor informatike Danijel Kolarić i Marko Vargović, profesor fizike.

S obzirom da nisu iz istog razreda, dečki su se upoznali prošle godine na dodatnoj grupi iz fizike kod, sada već umirovljenog, prof. Ljubomira Cara. Sva trojica odlična su učenika matematičkog smjera, a iz fizike su bili i na državnom natjecanju. Karlo je na njemu postao i viceprvak pa ne čudi stoga, jer obožava i matematiku, da se već sada odlučio za studiranje na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu.

Fizika, uz matematiku i informatiku, najviše zanima i maturanta Ivana Vrhocija (18). Ovaj rezultat mu je jak vjetar u leđa za upis na željeni fakultet, a to je Fakultet elektrotehnike i računarstva ili Fakultet strojarstva i brodogradnje. Matej Vugrinec (16), pak, više bi volio studirati lingvistiku ili socijologiju, ali s obzirom na to da je on tek drugi razred, kaže, ima još vremena za odlučiti.

Nadaju se da će se stvari u državi uskoro promijeniti i da će se znanje više cijeniti te da neće morati i oni, kao brojni drugi mladi i školovani ljudi, prelaziti granicu u potrazi za boljim životom.

– Uz iste uvjete radije bih ostao u Hrvatskoj – iskren je Karlo.

Ivan ističe da Koprivnica ulaže dosta u obrazovanje i smatra da bi to moglo pozitivno utjecati na razvoj grada u budućnosti, ali da moraju odlučno nastaviti tim putem.

Matej ipak tvrdi da se uvjeti u Koprivnici ne mogu uspoređivati s onima u Zagrebu.

– U Zagrebu imaju puno više dobrih škola, profesori se s učenicima više bave, a i studenti s PMF-a, primjerice, vraćaju se u svoje bivše škole i pomažu nadarenima za nadolazeća natjecanja. Tamo se to radi svakodnevno po nekoliko sati. U Koprivnici to nije slučaj, osim poneke iznimke – mišljenja je on.

Karlo, Ivan i Matej za ime svog složnog tima odabrali su Gjimeri // foto: Zvonimir Markač

Dečki su se dotaknuli i Sveučilišta Sjever, iako se sva trojica vide na studiju u Zagrebu.

– Mislim da bi se Sveučilište Sjever trebalo više povezati sa zagrebačkim sveučilištem, a ne solirati. Tako će imati veće šanse da izraste u ozbiljnu ustanovu – rekao je Karlo.

Zbog uspjeha na INA-inom natjecanju dečki su primili brojne čestitke, ali iskreno priznaju da im to previše ne pomaže kod djevojaka jer njih, kažu, takvi uspjesi previše ne zanimaju.

– Cure baš i ne vole pametne dečke, više padaju na frajere. Kad su starije ipak se opamete i neke druge imaju prioritete – izjavio je Ivan.

Ponosni ravnatelj koprivničke Gimnazija Fran Galović mr. sc. Vjekoslav Robotić // foto: Zvonimir Markač

Ravnatelj Robotić: Ova školska godina najuspješnija nam je u povijesti

Ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović mr. sc. Vjekoslav Robotić istaknuo je kako im je ova školska godina najuspješnija u povijesti. Sudjelovali su, kaže, na dvije međunarodne Olimpijade iz znanja, imaju pobjede i plasmane na tri velika međunarodna natjecanja, a i ovu kalendarsku godinu započeli su na najbolji mogući način – pobjedom na INA-inom natjecanju.

– Broj učenika, nagrade i kvaliteta škola koje su se prijavile pokazuju da smo u interdisciplinarnom području, zahvaljujući prvenstveno radu učenika i njihovih mentora, lideri u Hrvatskoj – rekao je on.

Ravnatelj se složio da su svi ti uspjesi dobar znak za budućnost grada i cijele regije.

– Koprivnica i naša gimnazija učenicima daju sve što im je potrebno da bi uspjeli, bilo u hrvatskim, bilo u europskim ili svjetskim sveučilištima. Većina naših talentiranih učenika odlazi u inozemstvo zato što nisu zadovoljni kvalitetom studiranja u nas. Ipak, velika je stvar da se Grad i Županija uključuju s još više ulaganja u školstvo – kazao je Robotić, koji smatra da bi lideri u hrvatskom gospodarstvu svoju korporativnu aktivnost trebali s razine hiper velikih sportskih klubova i kulturnih događanja spustiti na razinu ulaganja u školstvo. Tvrdi da se samo takvim načinom mogu postizati vrhunski rezultati.

Za Karla, Ivana i Mateja rekao je da se radi o ponajboljim učenicima koprivničke gimnazije, a po njegovoj procjeni takvi kvalitetni učenici čine oko deset posto od ukupnog broja.

– U ovom trenutku oni su ispred elitnih zagrebačkih gimnazija koje su dosad uvijek imale posebni status – ponosno ističe ravnatelj Robotić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

RAZGOVOR

Osebujna Vlasta Delimar priprema performans u centru Koprivnice: Šok se događa u tuđim glavama, meni je prirodno raditi gola, a kada umrem, želim postati...

Umjetnica Vlasta Delimar za petak 6. listopada s početkom u 10 sati najavila je svoj novi performans na Zrinskom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti