Današnjom podjelom diploma polaznici koprivničke Gimnazije Fran Galović priveli su kraju svoje četverogodišnje srednjoškolsko putovanje. Maturanti, bogatiji za životno iskustvo u pisanju i polaganju državne mature, ponosno su preuzeli svoje tuljce.

Među njih 157 koliko ih je ove školske godine 2020./2021. pristupilo državnoj maturi, prema dostupnim rezultatima, najuspješniji su bili Lara Genter, Eugen Evačić, Marta Kunštić i Mia Ljubić. Njih četvero sve je ispite položilo s odličnim uspjehom.

Gimnazijalci pak kažu da su se jako dobri pripremali i praktički se nisu odvajali od knjige, no to im nije bio problem jer time su stvorili temelje za ostvarenje svojih ciljeva.

Eugen je bez problema na Filozofskom fakultetu upisao povijest i pedagogiju, što mu je i bio cilj.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Počeli smo se pripremati na vrijeme i mjesec dana se nisam odvajao od knjige. Najviše su mi pomogli priručnici za pripreme za maturu. Onima koje to tek čeka poručujem da jako dobro razmisle što žele pisati, jer im o tome ovisi uspjeh, te da se fokusiraju na ono što im treba i da iskoriste sve resurse koje imaju na internetu – kazuje Eugen.

Mia je upisala logopediju, Lara medicinu, a Marta Kunštić će jedina studirati u inozemstvu i to fiziku na tehničkom sveučilištu u Munchenu.

– Učila sam s prijateljima, nalazili smo se svaki drugi dan, rješavali zadatke, pričali o njima. Iz engleskog sam išla natjecanja pa nisam toliko morala učiti – objašnjava ona.

Ravnatelj Vjekoslav Robotić izdvojio je tri bitna momenta koji se vežu uz državnu maturu. Maturi je pristupilo 157 učenika, a prolaznost je 96 posto.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Među prvih sto plasiranih iz svih nastavnih predmeta imamo jednog ili više učenika, od ukupno njih 30 tisuća. Također, iz svakog predmeta imamo učenika koji su napisali s 93 ili više posto test iz svih nastavnih predmeta – kazuje on.

Treće je da na 18 fakulteta na tri sveučilišta u Hrvatskoj učenici Gimnazije imaju prvo mjesto – istaknuo je Robotić te dodao i to da će ova godina ostati upamćena po najbolje napisanoj matematici u prosjeku od kada se uopće piše državna matura.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

 

čitam...