DOPUNA SVIBANJSKOG PAKETA MJERA

Glas Poduzetnika na čelu s Hrvojem Bujasom ima sedam novih zahtjeva

Njegov status i spomenutih sedam zahtjeva prenosimo u cijelosti.

08:33h
0
Hrvoje Bujas // Screenshot Youtube

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, na svom je Facebooku objavio sedam novih zahtjeva za koje poduzetnici žele da se uvrste u planirani paket mjera u svibnju.


Njegov status i spomenutih sedam zahtjeva prenosimo u cijelosti.

– Glasno ću razmišljati jutros, biti pozitivan i pokušati bar malo sanjati Hrvatsku 2.0…pravedniju, bogatiju, nekorumpiranu zemlju sretnih i zadovoljnih ljudi, koji rade ono što vole, slobodni i bez straha (od represije, inspektora, promjene zakona i pravila igre preko noći…). Stoga za početak zamislimo sljedeće:

1. Da za svaki novi obrazac koji država propiše, bar jedan stari obrazac mora nestati
2. Da za svaki novi zakonski akt, bar jedan stari zakonski akt se briše
3. Da za svaku kunu novog poreza, nameta ili sličnog bar 1.05 kn starog mora otići
4. Da se na 10 novih radnih mjesta u javnoj upravi ili lokalnoj samoupravi, bar 11 mora ugasiti, a ako ne znaš koja ćeš gasiti, ne možeš niti zapošljavati.

Da, sanjati smijemo, a UGP će uvijek nastojati, korak po korak, svaki od tih lijepih snova pretvoriti u stvarnost – napisao je u uvodu objave, a onda je nabrojao zahtjeve svoje udruge.

“Startno tražimo u Svibanjskom (očekivanom) paketu Mjera sljedeće:

1) Ukidanje SVIH parafiskalnih nameta

2) Plaćanje PDV-a po naplati – trajna mjera, naime, ovo je sada samo privremena mjera do 20.06., te postoji opasnost da 20.06. krene naplata od strane Porezne Uprave PDV-a neovisno o tome da li ste PDV naplatili ili ne, i ovo može biti ogroman problem mnogima!

3) Moratorij na kredite i leasinge do 18 mjeseci uz minimalne (do 1%) kamate za grace period svim ugroženim poduzetnicima, obrtnicima i građanima

4) Ulazak sezonskih obrtnika i radnika u paket mjera

5) Dostupnost tzv. COVID 19 kredita i malim iznajmljivačima kojima je isti nužan za preživljavanje do sljedeće sezone

6) Prestanak represije inspektora! Inspektorat mora biti savjetodavno tijelo, prvenstveno, pa tek onda represivno (ne samo represivno kao sada), s jasnim i nedvosmislenim “pravilima igre”, te za minorne greške ići startno samo s opomenom!

7) smanjivanje i reorganizacija Javne uprave i samouprave (do sada je nakon svake krize nabujala birokracija, to vise neće proći!), kao i smanjivanje poreznog opterećenja i nameta!

 

čitam...