Glogovac: Roditelji učenika prvog razreda bijesni na bivšeg ravnatelja Josipa Varovića

15:14h
0
Snimio: Marijan Sušenj

– Ne želimo da naša djeca idu u razred sa starijim učenicima, jer će biti zakinuta za kvalitetnu nastavu, a ne slažemo se ni s načinom na koji smo doznali da u školi počinje zajednička nastava učenika prvih i trećih razreda – rekao je Zoran Ćuporta, otac učenice prvog razreda Područne škole Koprivnički Bregi u Glogovcu koja od nedvno nastavni program savladava zajedno sa dvije godine starijim učenicima, na roditeljskom sastanku te dodao da je za tu promjenu doznao od kćerke.

Nezadovoljni roditelji prvačića na sastanku su otkrili da je do uvođenja kombinirane nastave učenika prvog i trećeg razreda tek u drugoj polovici školske godine u PŠ došlo zato jer je bivši ravnatelj Josip Varović falsificirao podatke o broju učenika. Tvrde kako je lažno prikazivao da nastavu polazi po jedan učenik prvog i trećeg razreda više od stvarnog broja, no da je u elektroničkoj evidenciji učenika prijevara otkrivena te da je zato Ured državne uprave Koprivničko-križevačke županije tek sada donio rješenje po kojem će razredi biti objedinjeni.

Zoran Ćuporta. Snimio: Marijan SušenjVarović je prikazao da je u prvi razred upisano osam učenika, a u treći devet, iako je u stvari jedan prvačić krenuo u Koprivnici u školu, a učenik trećeg razreda prešao u školu u Koprivničkim Bregima, tvrde nezadovoljni roditelji.

-Sada imamo manje od 16 učenika, što je granica na kojoj se razredi objedinjavaju – objasnila je nova ravnateljica Karolina Vidović i dodala da je odluka županijskog Ureda državne uprave konačna te da se na nju nema pravo žaliti.

Ravnateljica škole u Glogovcu Karolina Vidović. Snimio: Marijan SušenjRoditelji ipak nisu zadovoljni takvim ishodom, jer nisu bili pravovremeno obaviješteni niti ih se pitalo što o misle o kombiniranoj nastavi. Dejan Salajec, čija kćer također pohađa prvi razred škole u Glogovcu, kaže da je do ove situacije osim zbog odlaska dva učenika došlo i zato jer je bivši ravnatelj s nastavnicom zaposlenom u školi u Glogovcu nagovorio roditelje četiri osnovnoškolca da djecu ove godine ne puste u školu:

– Bojala se da iduće godine neće imati dovoljno prvačića i zato izgubiti radno mjesto, pa je s Varovićem nagovorila roditelje da svoju djecu ove godine još zadrže kod kuće. Djeca su na lječničkom pregledu proglašena sposobna za pohađanje nastave i ne znam kako su roditelji uspjeli spriječiti njihovo upisivanje u prvi razred, no da to nisu učinili u PŠ Glogovac sada ne bi bilo kombinirane nastave – rekao je Salajec, no nije želio otkriti ime nastavnice koju je okrivio.Dejan Salajec. Snimio: Marijan Sušenj

Zoran Ćuporta je u ime nezadovoljnih roditelja uputio pismo predstojniku županijskog Ureda državne uprave Ivanu Švegoviću, kojim se žale na odluku o uvođenju kombinirane nastave, a s ravnateljicom je dogovorio da će ona pokušati u Glogovac vratiti dvoje učenike koji su otišlii u škole u Koprivnicu i Koprivničke Brege.