12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
političke igre

Koprivničku bolnicu opet preuzima država, Golubić i S. Sinjeri prozivaju Korena i HDZ: Šute i mirno spavaju, građani moraju dobiti odgovore
K

Ono što sve nas zanima zašto župan šuti, a župani okolnih županija ne šute i imaju svoje jasno i glasno mišljenje, rekla je Sinjeri

Ne propustite

Donesene su izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti, a jedna stavka posebno se istaknula. Naime, osnivačka prava nad županijskim bolnicama od 1. siječnja 2024. godine prelaze na Republiku Hrvatsku. Zbog toga, ali i zbog izmjena zakona o izbornim jedinicama Županijski ogranak SDP-a Koprivničko-križevačke županije sazvao je konferenciju za medije.

Uvodno je predsjednik Tomislav Golubić rekao da se su svjesni činjenica da se proteklih 10-ak godina prebacivala osnivačka prava. Isto tako ističu da su svjesni da je zdravstveni sustav u velikim gubitcima, ali nije jasno kako država planira sanirati dugove.

– Okolni župani izlaze u javnost, daju objašnjenja i svoja mišljenja, ali od župana Korena i županijskog HDZ-a nismo dobili nikakvo mišljenje ni odgovore na naša pitanja. Ono što znamo da građani naše županije moraju dobiti odgovore na ta pitanja kao i zašto osnivačka prava opet preuzima država – uvodno je rekao Golubić.

Rekao je da SDP tu rješenje vidi u sveobuhvatnijim izmjenama regulative koje se tiču zdravstvenog sustava, ali da se promjenom osnivačkih prava ne dobiva ono što je potrebno.

– To je reorganizacija poslovanja. Smatramo da trebamo uključiti sve institucije, prvenstveno Zavod za zdravstveno osiguranje, gdje onda možemo pričati da država ima plan i strategiju. Možda ne vidimo što država želi postići, ali voljeli bismo dobiti te odgovore od župana Korena i županijskog HDZ-a – poručio je Golubić.

Foto: Ivana Gazdek

Potom je predsjednica Foruma žena SDP-a Koprivničko-križevačke županije Sandra Sinjeri svoje obraćanje započela čitanjem novinskih naslova, odnosno izjavama župana Darka Korena koji prije 10-ak godina nije mogao spavati, jer osnivačka prava prelaze na državu te mu zamjerila jer sada ne reagira.

– Taj isti župan danas šuti i mirno spava. Pitanje je zašto? Je li to zato što je tada na vlasti bio SDP pa je to bilo neprihvatljivo ili zato što je na vlasti HDZ pa je ta ideja dobra za njega pošto se konstantno dodvorava HDZ-u. Ono što sve nas zanima zašto župan šuti, a župani okolnih županija ne šute i imaju svoje jasno i glasno mišljenje – rekla je Sinjeri.

Istaknula je i da je Koren 2016. godine rekao da bi se osnivačka prava trebala vratiti županijama, baš u vrijeme kada se birao ravnatelj bolnice.

– Žalosti činjenica da danas domaći ljudi koji predstavljaju stanovnike županije ne razmišljaju o dobrobiti županije i samih stanovnika, nego o sebi. Tako da žalosti činjenica da predsjednik županijske skupštine (Felak op.a.) uopće može izjaviti da ne bi bio na obljetnici 30. godina županije da nije tamo trebao biti. Ili dok naš saborski zastupnik Sobota koji je izabran da štiti interese naše županije također nije došao na obljetnicu 30. godina županije. Isti taj Felak je u saboru govorio o bolnici, o velikim i strašnim dugovima. Danas Sobotu ne čujemo na tim tragovima – poručila je Sinjeri.

sinjeri
Foto: Arhiva

Što se tiče samih brojki, istaknula je da je država od 2017. do 2022. godine uplatila bolnici 126,4 milijuna kuna, a bolnica je u minusu 91 milijun kuna. Dodala je da bolnica ima i veći broj zaposlenih, što se pohvaljuje, jer se pretpostavlja da je riječ o doktorima i medicinskim sestrama, ali smatra da bi sukladno tome trebalo doći do povećanja usluga za što ispada da nije tako.

– Postavlja se pitanje što izmjena zakona znači za našu županijsku bolnicu, županiju, kako će se provesti funkcionalnost te što će se dogoditi sa stanovnicima, odnosno s time što ćemo tamo dobiti i koliko brzo. Znači li prijenos prava smanjenje liste čekanja jer to je ono što je najbitnije. To su pitanja na koja bi mi morali znati odgovor – zaključuje Sinjeri.

Inače zakon je stupio na snagu, a implementacija slijedi do kraja godine stoga traže da župan Koren da odgovore na pitanja.

– Ponavljam zahtjev prema županu Darku Korenu, a ako ne zna odgovor na pitanja onda neka se građanima obrati Darko Sobota kao saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a. Jer odgovori na ova pitanja vezano za sudbinu bolnice, plan sanacije dugova i plan razvoja bolnice je nešto što je jako bitno i građani imaju pravo na to – poručio je Golubić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poznati su detalji

Policija otkrila detalje razbojništva u ljekarni, vlasnik je ozlijeđen i oštećen za 30 tisuća eura

Još detalja o pljački poznate koprivničke ljekarne! Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenika starosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti