Goran Mrđen nakon utakmice s Vardarom: U uzvratu očekujem povoljniji rezultat

19:51h
0
Goran Mrđen, trener Podravke Vegete za vrijeme treninga u Skoplju // Foto: RK Podravka - Ivo Čičin-Mašansker

Nije se spavalo nakon utakmice Podravke Vegete s Vardarom, jer, prvo, teško se zaspi, a već je ponoć, a u tri sata treba ustati krenuti put Aerodorma Aleksandra Velikoga pokraj Skoplja. Slijedilo je dremuckanje u busu, u zrakoplovu, pa je možda u nedjelju u 8 sati bilo i prerano razgovarati s trenerom o dojmovima, jer, objektivno, nije imao ni jednu ”prospavanu noć”.


Zato se u razgovoru stalno vrtjela slika utakmice odigrane večer prije, ali iz te kože se ne može. Vardar je bolja ekipa, ima sjajne igračice. Makneš sedam, staviš drugih sedam, i one su dobre, a još su dvije do 16 u zapisniku da dopune opću sliku kvalitete.

Inače, i u nedjelju rano ujutro koprivničke rukometašice imale su novi susret s Vardarovim. Naime, kako je ovaj tjedan reprezentativni EHF-ov termin, to su se i Vardarove rukometašice razišle po reprezentacijama, pa su se zajedno s Podravkinim u Vardarovom autobusu vozile i Dembele, Pineau, Leynaud, Đokić, Fernandez, Klikovac…, a dio njih i zrakoplovom (opet Dash!) do Zagreba.

Dok se u Zagrebu obavljala potraga za putovnicom Vesne Milanović Litre (ostala u zrakoplovu, zrakoplov odletio dalje, ali danas se te stvari brzo rješavaju: pa je u ponedjeljak bila gotova nova putovnica u Petrinjskoj u Zagrebu) Mrđen je bio spreman za izjavu.

Ali kako je s njim novinarima lako razgovarati, nije to bila izjava, već čitavo izlaganje, pledoaje, u ”obranu” prošle večeri.

KAD SMO POČELI ZABIJATI DIGLO SE SAMOPUZDANJE, BOLJE SE IGRALA OBRANA

– Imali smo dva poluvremena. Prvo lošije, drugo čak više od dobroga, rekao bih vrlo dobro, mada oni nisu popustili. Jest da su u jednom dijelu izmijenili ekipu, ali na kraju krajeva tamo svaka igračica vrijedi, ali i kod nas su igrale skoro sve.

– Leynaud dobro branila, iz toga su sijevale kontre…

– Da, i iako je dobro ona branila, mi smo imali dosta tehničkih grešaka, mada mislim da su tehničke grešaka i loši šutevi stvarno bili iz nekih poluprekršaja i situacija koje, ali… ‘ajd, nećemo se na to obazirati – izbjegao je Mrđen imenovati sestre blizankinje sutkinje iz Francuske – i onda u drugom poluvremenu, za razliku od gostovanja kod Larvika, nismo kočili, nismo stali, nego smo išli trčati. Na kraju krajeva, oni su u ovom trenutku objektivno bolja ekipa od nas. E, sad usporili mi ili ne, izgubit ćemo, pa ćemo onda bar trenirati i ići prema onome što nas vodi nekakvim dobrim utakmicama, pa da mi iz naše dobre obrane, kad je dobra, povučemo u leđa. Tako smo zabili dobar dio golova, što je meni, možda sam subjektivan, čak bilo lijepo i atraktivno. To, kad smo prolazili i zabijali. Prema tome, kad smo počeli zabijati golove, diglo se samopouzdanje i počeli smo bolje igrati obranu.

– A i Milenković je obranila par lopti…

– Da, sve su to lančane reakcije, sve to veže jedno s drugim. Za dosta igračica ovo je debi pored velikom dvoranom i toliko publike, koja od prve sekunde nije bila kazališna publika, nego je navijala za Vardar. Veliko je to iskustvo koje će biti dobro za uzvrat u Španjolskoj s Berom Berom.

NEMA PREDAJE U IDUĆIM UTAKMICAMA, MOŽEMO BITI PUNO BOLJI

– Slijedi dva tjedna pauze.

– Da, dio djevojaka odlazi u reprezentaciju, a kad se vrate pogledat ćemo utakmicu s Vardarom nekoliko puta i analizirati i vidjeti…

– Bit će poučna i za uzvrat s Vardarom…

– Da, mi ćemo u uzvratu dati sve do sebe, očekujem bolju utakmicu i povoljniji rezultat nego što je ovaj. Objektivno: tamo su igračice koje su osvojile sve u svojem životu, to je njima bila – jedna od utakmica. No, ipak se vidjelo na njima da su, da tako kažem, napaljeni, jer je njima ta utakmica puno značila da osiguraju potvrdu prolaza u drugi krug. I vidjelo se ono o čemu sam razgovarao s mojim djevojkama prije utakmice, kada sam hipotetski kazao da sam ja u njihovoj svlačionici isto bih tražio da na početku utakmice igraju full, sto na sat, da čim prije naprave veliku razliku, koja omogućava mirnu utakmicu. Oni su u tome uspjeli. Vidljivo je da iz utakmice u utakmicu igraju bolje i logično je, jer su se netom skupili. Sigurno je da je ovo njihovo izdanje puno, puno bolje nego ono što su prikazali u Španjolskoj. Neusporedivo bolje. Međutim, mislim da mi u jednom dijelu utakmice nismo bili na razini. I to vraćanje! Znam da Radičević zabija svima na svijetu, ali tu jednostano treba biti bolja koncentracija i to je nešto što nam nedostaje.

– Puno je kontri bilo…

– Da, bilo je puno kontri, ali najgora situacija je što su te kontre bile iz situacija kad su bile ili tehničke greške ili šut i što je ta lopta ostala ispred golmanice, nije se odbila iza linije u polje i to nas je nekako ”ubilo”. Ali, nema predaje, moramo dalje raditi, trenirati, a na kraju krajeva i u startu nismo puno očekivali u ovim situacijama. Međutim, kad utakmica počne svatko želi biti dobar i najbolji, to nije sporno. Zato ćemo za uzvrat s Vardarom biti sigurno bolji, možemo puno bolje. Na kraju krajeva pokazali smo i mi njima možemo ”u leđa”…

Mrđen se opet vratio na nesopornu kvalitetu Vardarovih internacionalki.

Vidi se da su to igračice utrenirane, ali dugogodišnjim redom, ne tri, dva ili šest mjeseci. Iza sebe imaju godina i godina dobrog rada u vrhunskim klubovima i to se vidi. Mi kad smo uzeli, osvojili loptu, kad smo bili u prednosti dva-tri koraka, nismo bili u stanju to istrčati do kraja, nego su nas domaće igračice stizale i prestizale. I kad izađu na teren i po fizionomiji i po ”atletici” ipak odabrane da naprave ozbiljan rezultat.

SVJETSKE RUKOMETNE KLASE U IDUĆA DVA TJEDNA U KOPRIVNICI

Naš dojam: jest, Vardar je ”strašan”. I Larvik je ”strašan”, i lav je strašan, ali neki puta se i lav umori, pa legne i onda netko drugi gazduje u savani. Ali ne treba čekati tuđi loš dan, bolje je isprovocirati vlastiti dobar.

Ovoga tjedna ostatak Podravke Vegete, bez Kapitanović Milanović Litre, Pongrac, Živković i Havić, igrat će dvije prijateljske utakmice s varaždinskom Kokom, koja je slobodna u 7. kolu 1. HRL. U srijedu se igra u Varaždinu, u petak u Koprivnici. Tjedan prije dolaska Vardara (utakmica je u nedjelju, 3. listopada u 18 sati) ekipa će se pripremati isključivo za tu utakmicu, a nakon toga tjedan će biti namijenjen dočeku Larvika.

Koprivnički gledatelji, koji su tako divno bodrili rukometašice u susretu sa Berom Berom, vidjet će u dvije utakmice svjetske rukometne klase. RK Podravka izborila je za mali grad veliko sportsko natjecanje. A u Ligi prvakinja nastupila je u 20 dosadašnjih izdanja i drži ove godine dva rekorda: u broju sudjelovanja i u tome da je najmlađa ekipa. I to treba znati i cijeniti.

Možda nekim transparentom zahvale, ili tražimo previše.

Izvor: RK Podravka, autor Ivo Čičin-Mašansker

čitam...