Gordana Špoljar Andrašić izlaže u Nikšiću

12:43h
0
110909-gordana

Koprivnička slikarica Gordana Špoljar Andrašić predstavit će radove iz svog najnovijeg ciklusa „Memorabilijar” u subotu na izložbi u crnogorskom gradu Nikšiću.

Gordana Špoljar Andrašić (Molve, 24.10.1965.) svoje je stvaralaštvo, kreaciju i nemir predstavlja uvijek novim ciklusima koji su odraz preispitivanja svakodnevice.

 

Umjetničko mišljenje i stavovi čvrsto utemeljeni na utjecajima oca likovnog pedagoga, te studija povijesti umjetnosti i etnologije, onaj su okidač koji je oblikovao njezin pogled na suvremeni svijet i poetiku likovnog izraza čvrsto ukorijenjenog u tradiciji i povijesti umjetnosti. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske.

U slikarstvu koprivničkog likovnog kruga Gordana Špoljar Andrašić se pojavljuje kao spona između teorije i prakse, priklonjena tradiciji klasičnog štafelajnog slikarstva. Pogled autorice na suvremeni likovni izraz uspješno spaja preispitivanje osobne mitologije, ostatke prošlosti i sjećanja.

U Galeriji „Ilija Šobajić” u Nikšiću od 10. do 20. rujna 2011. godine Gordana Špoljar Andrašić izložit će dvadeset i dvije slike iz najnovijeg ciklusa „Memorabilijar” naslikane tijekom 2011. godine, a u kojem se bavi temom prolaznosti vremena, krhkosti i preklapanja sjećanja. Pritom polazi od fotografija iz obiteljskih albuma, stvarajući novi pogled na osobne fragmente sjećanja koristeći odbačene i korištene materijale, papir, karton i celulozu, naglašavajući odsutnost boje, odnosno prisutnost minimalnih tragova boje u bijelom.

Likovnoj publici Nikšića Gordana Špoljar Andrašić predstavit će se na manifestaciji „Septembarski dani Nikšić 2011.” radovima iz najnovijeg ciklusa u odabiru povjesničarke umjetnosti Draženke Jalšić Ernečić, a na poziv Opštine Nikšić i JU Centra za kulturu Nikšić, u sklopu razmjene kulturnih projekata i višegodišnje suradnje grada Nikšića i Grada Koprivnice.

Izvor: www.koprivnica.hr