Gosti iz Europe na radnom sastanku projekta Civitas Dyn@amo u Koprivnici

13:47h
0
Zajednička fotografija sudionika projekta Civitas Dynamo u Koprivnici // Foto: Biljana Čičin-Mašansker

U Koprivnici se danas, a nastavit će se i sutra, 26. veljače održava redovni sastanak voditeljskog tima projekta Civitas Dyn@mo. Sastanku su uz koprivničke predstavnike projekta, nazočili i voditelji projekta Marcel Braun te Bernd Decker iz konzultantske tvrtke Rupprecht Consult, potom voditeljica informiranja Kirsi-Marja Lonkila iz Saveza baltičkih gradova UBC, voditelj evaluacije Andres Wretstand sa Sveučilišta Lund te voditelji projektnih timova iz partnerskih gradova Achena, Gdynie i Palma de Mallorce. Nakon prvog dijela sastanka, gostima su se pridružili i voditelji projektnih mjera u Koprivnici te ostali predstavnici lokalnih partnera.


– Svrha ovog skupa u Koprivnici jest redoviti sastanak projektnog tima, koji se sastaje dva puta godišnje. Ovo je radni sastanak, na kojem utvrđujemo što smo u proteklom razdoblju ostvarili i koje su naši projektni zadaci u sljedećem razdoblju – kratko je opisala Helena Hećimović, voditeljica informiranja projekta Civitas Dyn@mo u Koprivnici.

Što se pak tiče projekata direktno vezanih uz Koprivnicu, Civitas Dyn@mo ima šest mjera, a sustav zajedničkog korištenja električnih automobila je jedna od njih. Prve četiri mjere se tiču planiranja održive mobilnosti, dakle vezano uz plan održive mobilnosti koji se izrađuje kroz četiri godine i na kojem će se konstantno raditi. Jedna od mjera se tiče i Kampusa nulte emisije, gdje će se krenuti s planiranjem i provođenjem nabave za inovativna prijevozna sredstva, točnije bicikala i bicikala s pomoćnim električnim motorom.

Zbog važnosti tema, sastanku je nazočio i Mark Major, voditelj projekta na razini Europske komisije, koji se u ponedjeljak, 24.veljače u Zagrebu sastao s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnicima Hrvatskih željeznica. Viditelj projekta Major je tom prilikom predstavio preporuke Europske komisije zemljama članicama EU vezane uz problematiku razvoja prometa i prometne održivosti,  sadržane uz nedavno prihvaćenu okvirnu strategiju Urban Mobility Package.

– Jedan od mojih zadataka bio je i upoznati predstavnike ministarstva sa samim projektom Civitas Dyn@mo i s cijelim konceptom inicijative Civitas, koji se tiče izgrađivanja i razvoja na području održive mobilnosti te načina na koji gradovi ovaj projekt zapravo provode – istaknuo je Major.

U sklopu sastanka, gosti će posjetiti i sva frekventnija mjesta u Koprivnici.

– Naši će kolege imati prilike vidjeti sve što se trenutno radi u Kampusu te ćemo im prezentirati planove vezane uz taj dio grada, posjetit će „zeleni” kvart Lenišće, Gimnaziju „Fran Galović”, upoznat ćemo ih sa svime što smo napravili na polju energetske učinkovitosti, a ujedno ćemo predstaviti i neke druge projekte koje provodimo. Naravno da ćemo ih odvesti i u obilazak cijelog grada te od njih očekujemo povratne informacije vezane uz dojam o gradu, ali i buduće mogućnosti našeg grada – istaknula je Vedrana Knežević iz koprivničkog projektnog tima.

Gosti su pohvalili rad tima u Koprivnici te posebno istaknuli kako su postignuti rezultati vrlo vrijedni, posebice za tako malen grad. Posebna je pohvala dobivena od Bernda Deckera, koji je prije tri godine ostao impresioniran kada su ga u razgledavanje grada vodili u električnom automobilu, kao i s napretkom koji je od tada postignut na području Kampusa i ostalih djelova grada.

– Svjestan sam veličine ovog projekta i vaše ambicije da se u njega uključite. Ne vjerujem ni da u Njemačkoj ima primjera da bi se zapravo ovako malen grad upustio u ovako velike izazove, jer projekt zahtjeva stvarno mnogo, mnogo posla. O ozbiljnosti projekta govori to i da vrijedi milijune eura – istaknuo je predstavnik Achena, čestitajući koprivničkoj ekipi na obavljenom poslu.

čitam...