Gosti iz Künzelsaua u Koprivnici (3)

13:01h
0
Obitelj Franjo snimljena u klubu Kumrovec

Treći i zadnji nastavak o prijateljstvu dvaju gradova, Künzelsaua u Njemačkoj i Koprivnice, što je začeto putem kluba naših radnika ”gastarbajtera” Kumrovec 1982. godine, a nastavljeno do kraja osamdesetih, govori o posjetu Koprivnici, ali zanimljive slike su i iz prvog boravka Koprivničanaca u Njemačkoj.

Ivo Franjo za šankom u klubu
Julio Kuruc zamišljen nad šahovskom tablom

Slika obitelji Franjo, na čelu s kućegazdom Ivom Franjom iz našeg Starigrada, snimljena je u klubu Kumrovec. Brojna je obitelj potražila egzistenciju izvan domovine. Ova je obitelj bila jedan od glavnih inicijatora zbližavanja Koprivnice i Künzelsaua, a isto tako incijator današnjeg nastavka suradnje.

Ivo Franjo snimljen je i za šankom u klubu, koji je bio u njegovoj nadležnosti, a prigodom prvog dolaska u Njemačku, bilo je vremena i za šah. Tako je današnji predsjednik Uprave Podravske banke mr. Mulio Kuruc ”odmjerio snage” s tamošnjim učiteljem.

Prigodom jednog od posjeta njemačke delegacije Koprivnici, zapravo općini Koprivnica, predsjednik Skupštine općine s jednogodišnjim mandatom bio je doktor Krešimir Švarc. Slike su snimljene u današnjoj zgradi županije, gdje su tada bile smještene općinske službe, prije formiranja županija u Hrvatskoj.

Prigodom višekratnih boravaka njemačkog izaslanstva gosti su posjetili i razna mjesta u okolici (Hlebine, domaćina Koprivnički Ivanec), ali i po cijeloj tadašnjoj državi, no isto tako zanimalo ih je gospodarstvo, pa su, kao što se vidi na slici, posjetili i Biloklanik, gdje ih je primio (tada mlađahni) Boris Garaj.

Fotografije snimili Dragutin Rendić i Ivo Čičin-Mašansker

U Koprivnici goste je pozdravio predsjednik Skupštine općine dr. Krešimir Švarc Gradonačelnik Künzelsaua Herbert Frenz i Krešimir Švarc razmjenjuju darove U Bilokalniku s Borisom Garajem

Loading...