Gotovo je Ljeto na Zrinskom, u Gradu su i više nego zadovoljni odazivom, a evo koliko je sve koštalo

Birali smo izvođače koji su dovoljno atraktivni, a opet mirniji. Uostalom, Koprivničanci nisu poznati kao oni koji luduju pred binama i mislim da su stolice ispunile svrhu, smatra Ostriž

16:11h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ukupno 19 koncerata, osam kino projekcija na otvorenom, tri kazališne predstave, niz radionica i pričaonica za djecu, lijepo vrijeme i dobra epidemiološka situacija vratili su život u centar Koprivnice. Prije svega, zahvaljujući Ljetu na Zrinskom, manifestaciji koja se vratila na Zrinski trg nakon godinu dana pauze. Razlozi su i više nego jasni, a zbog koronavirusa mnogi su smatrali da će središte grada i ovog ljeta ostati bez sadržaja.

No u Gradu, koji je i organizator ove manifestacije, odlučili su se uhvatiti u koštac s virusom i oprezno krenuti u realizaciju projekta. Po završetku istog, zadovoljno mogu trljati ruke, jer su u svojoj namjeri uspjeli. Barem na mjesec dana vratili su Koprivnicu u pretpandemijsko vrijeme, a unatoč tome što su se na pojedinim programima okupile i tisuće posjetitelja, sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Potvrdila nam je to zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

Cijena manifestacije 330.000 kuna, 60.000 dali sponzori

– Odazivom posjetitelja smo zadovoljni, baš kao i s izvođačima. Bilo je za svakog ponešto. Po reakcijama publike čujemo da su bili zadovoljni sa samim izvođačima, roditelji su bili zadovoljni s programima za djecu, a mi kao organizatori smo zadovoljni time što su se ljudi uglavnom pridržavali mjera. Zaključak je da svi možemo biti zadovoljni, unatoč tome što neće biti Renesansnog festivala, koji kao naša najveća manifestacija dolazi na kraju i kulminacija je cijelog ljeta – poručila je Ostriž.

Ksenija Ostriž
Ksenija Ostriž

Grad Koprivnica za cijelu je manifestaciju izdvojio 330.000 kuna, s time da je 60.000 sponzorskih.

– Ne mogu točno tvrditi, ali mislim da je cifra nešto manja nego ranijih godina, jer su i sami koncerti, koji su najskuplja stavka, bili nešto manji. Ali kada znamo da Špancirfest u susjednom Varaždinu stoji 3,5 milijuna kuna, mislimo da je ovo realna cijena, za koju smo dobili dosta toga. Osmislili smo program u kojem je bilo za svakog ponešto. Najviše za djecu, ali bilo je tu i kino predstava, koncerata, zabavnih programa, igraonica i čitaonica. Možemo reći da smo uspjeli zaokružiti uspješno cijelu priču – iznijela nam je dogradonačelnica financijski segment Ljeta na Zrinskom.

Najposjećeniji dječji programi, koncerti Vatre i Crvene jabuke

Najposjećeniji programi bili su oni za djecu i kako kaže, to je tradicionalno kod nas u Koprivnici. Drugim riječima, najveće gužve bile su na bajkaonicama, kazališnim predstavama za djecu i crtićima koji su četvrtkom išli u gradskom parku. Ne smijemo zanemariti ni koncerte, od kojih su neki dobro napunili središnji Trg.

– U pravilu se to veže za koncerte s kojima otvarate i zatvarate manifestaciju. Kod nas su to bili Vatra, koja je zbog nevremena odgodila koncert za tjedan dana, te Crvena jabuka za kraj. No, ne smijemo zaboraviti ni Silente, Marka Tolju, Sašu Lozara, Matiju Cveka i ostale. Svi oni imaju svoju publiku i to se moglo vidjeti – ističe Ostriž.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ono što je mnogima smetalo za oči, da ne kažemo iritiralo, su plastični stolci koji su nekako remetili atmosferu za vrijeme koncerata. I sami smo u redakciju dobili brojne upite čemu oni služe, no kako nam je Ostriž pojasnila, bili su tu isključivo zbog epidemiološke situacije i poslužili su svrsi.

– Prema uputama nacionalnog Stožera, manifestacije koje su bile sjedećeg tipa mogle su se održavati bez covid potpora i testiranja. Sukladno tome, birali smo izvođače koji su dovoljno atraktivni, a opet mirniji. Uostalom, Koprivničanci nisu poznati kao oni koji luduju pred binama i mislim da su stolice ispunile svrhu – mišljenja je Jakšićeva zamjenica.

U planu je drugi dio Podravskih motiva i koprivnička Zimska bajka

Kaže da su se njima ujedno pridržavali razmaci i poštivale epidemiološke mjere.

– Mi u centru imamo i veliki broj ugostiteljskih terasa, koje nam idu na ruku, tako da nismo morali postavljati one željezne ograde i barijere, koje samo nagrđuju prostor. Stolice su bile bolje rješenje, a ne smijemo zaboraviti ni na one naše starije sugrađane, koji bi sjeli i u miru pogledali koncert. Takvih je bilo dosta – kaže Ostriž.

Žonglerski i klaunski show Monsieur K.
Foto: Mario Kos

Za kraj nam je otkrila kako u planu imaju održati još neke manifestacije do kraja godine, aludirajući time i na koprivničku Zimsku bajku.

– Bila je najava od strane gradske Turističke zajednice da nas čeka drugi dio Podravskih motiva na temu mošta i kestena, i nadamo se da će se održati. Tu su programi vezani uz Dan grada i na kraju nas čeka Koprivnička bajka. Nadamo se i duboko vjerujemo da će se održati, jer su svi programi više-manje na otvorenom prostoru. Mi na nju računamo u svakom slučaju, no nikad se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija pa se ne bih htjela zaletavati s obećanjima – zaključila je Ksenija Ostriž.