1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
konferencija za medije

Gotovo sve mjere ukidaju se u ponoć, maske ostaju samo u dvije ustanove
G

Osnovna novost je da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika.

Ne propustite

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije otkriva detalje o ublažavanju epidemioloških mjera. Da će doći do daljnje relaksacije, najavio je jučer premijer Andrej Plenković, rekavši da su posljedice zaraze omikronom znatno manje ozbiljne od prijašnjih varijanti koronavirusa.

- Oglas -

– Zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci – rekao je šef Stožera Davor Božinović, prenosi Telegram.

Osnovna novost je da se nošenje maski propisuje samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene okolnostima visokog rizika. A one koje su nižeg rizika, daje se samo preporuka. Ostaju obavezne samo u zdravstvenom sustavu, kod zaposlenika i pacijenata i svih koji dolaze u zdravstvene ustanove. Kao i kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi te posjetitelja korisnicima, rekao je.

– Korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u iznimkama, ovisi o individualnoj procjeni, a ne o nadziranju – dodao je.

- Oglas -

Najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u RH, bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi.

Državljani trećih zemalja koji će dolaziti, moći će prelaziti granicu uz covid potvrdu, bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze. Osobe iz EU-a neće morati imati covid potvrde za ulazak u Hrvatsku, objasnio je ministar. Odluke stupaju na snagu u subotu, 9. travnja, odnosno sutra u ponoć, rekao je.

Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini, ‘mogu se koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluke nadležni ministri za sektore zdravstva i socijale’, rekao je Božinović.

Za nošenje maski u školama i na radnim mjestima, Božinović je rekao da je sve, osim zdravstvenog sustava i socijalne skrbi, na razini preporuka.

– Mislim da je našim građanima jasno koje su to situacije gdje je poželjno nositi maske –  dodao je.

Preporuka ostaje za sve situacije s više ljudi, poput javnog prijevoza, objasnio je.

– Došlo je vrijeme da svatko, kad ne govorimo o najrizičnijim skupinama, u zdravstvu i socijali, izvrši vlastitu procjenu – poručio je šef Stožera.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

ludbreg domaćin

FOTO Ljubitelji dobre kapljice okupili se na najvećoj izložbi mladih vina u Hrvatskoj, ocijenjeno više od 400 uzoraka, evo koja su proglašena šampionima

Chardonnay Vinske kuće Kirić, u kategoriji bijelih vina, te merlot Stjepana Vučemilovića, u kategoriji crnih vina, proglašeni su šampionima...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti