nelogičnost

Gotovo svi su bili gripozni, a brojke govore da smo zdraviji nego ikad

09:55h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Lani je tijekom sezone gripe bilo čak 3085 oboljelih, što je četiri puta više nego ove godine.

Ove smo sezone, sudeći prema brojkama, u vrlo malom broju bolovali od gripe.

Iako se činilo da su u jednom trenutku svi oko nas bolesni, a vrtići i škole su bili poluprazni, kada se sve zbroji i oduzme, brojke zaraženih su male.

– Gripu pratimo 11 tjedana, što je gotovo tri mjeseca koliko i traje sezona. Do sada smo na području Koprivničko-križevačke županije zabilježili 704 slučaja, što je relativno mali broj oboljelih – objašnjava dr. Darko Radiček, voditelj Higijensko-epidemiološke službe u Križevcima.

Primjerice, lani je u tom periodu bilo čak 3085 oboljelih, što je četiri puta više nego sada.

Gripa je u konstantnom padu pa je prošloga tjedna evidentirano tek 10 slučajeva, osam u Đurđevcu, dva u Križevcima te ni jedan u Koprivnici.

– No lanjska je sezona bila među jačima s čak 3085 oboljelih te je u i cijeloj zemlji bilo 80.000 zaraženih virusom gripe – kaže dr. Radiček.

Riječ je o kliničkoj slici, a Radiček kaže da broj oboljelih zavisi i od toga koliko liječnici prijavljuju gripu. Stoga brojka nije potpuno vjerodostojna, već se radi o orijentacijskom broju tako da je moguće da je oboljelih ipak bilo više.

– Teško je reći što se dogodi kada je oboljelih više ili manje. Ne bih rekao da je to do klime. Ne možemo znati kakve se sve mutacije događaju na virusu i što će se dogoditi – kaže Radiček.

Van okvira je bila 2009. godina, kada je virus H1N1 išao van sezone, preko ljeta, dok su gripe tipične za zimsko razdoblje.

Nešto slično dogodilo se  40 godina prije toga, tako da takve pojave zaista nisu česte.

čitam...