SIGURNOST NA CESTAMA

Govori se o ukidanju pravila o dopuštenih 0,5 promila i uvođenju detektora alkohola za poznate prekršitelje u prometu

Spominje se i problematika upotrebe mobitela prilikom vožnje, s time da je u Nacionalnome planu istaknuto kako je praktično teško utvrditi je li korištenje uređaja dovelo do prometne nesreće ako nije provedeno vještačenje.

12:03h
0
Gužva ponedjeljkom // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Vlada RH na svojem portalu e-Savjetovanja objavila je šesti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Novi list piše kako će se istraživati bi li promjena granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi bila učinkovita mjera smanjenja broja teških nesreća i poginulih na cesti. U Ministarstvu unutarnjih poslova provjerili su znači li to smanjenje dopuštene razine alkohola u krvi koja je u Hrvatskoj 0,5 promila za sve osim mlade i profesionalne vozače koji moraju imati nulu. Kazali su im kako je prerano davati konkretna objašnjenja jer su odluke na savjetovanju te tek trebaju biti donesene.

Najavljuju, također, istraživanje učinkovitosti sustava Alcohol Interlock, odnosno detektora alkohola i njegova utjecaja na smanjenje broja nesreća, o čemu se govorilo i u prethodnome planu, ali nije uvedeno. Takav bi se sustav, objašnjava Novi list, ugrađivao u vozila osoba više puta sankcioniranih vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Kako bi točno funkcionirao, nije poznato.

Glede brzine, govori se o postupnom uvođenju sustava za nadzor brzine u vozilu koji vozače informira o brzini kretanja, upozoravajući ih kada dostignu nepropisnu. Postoji opcija prepuštanja određene ovlasti nadzora brzine jedinicama lokalne samouprave ili upraviteljima cesta čime bi se, vjeruju, smanjio broj prekršaja.

Tu je i problematika upotrebe mobitela prilikom vožnje, s time da je u Nacionalnome planu istaknuto kako je praktično teško utvrditi je li korištenje uređaja dovelo do prometne nesreće ako nije provedeno vještačenje. Ne zna se, međutim, na koji bi se način provodio nadzor nad upotrebnom mobitela, piše Novi list.