Projekt PROMINENT MED

Grad će investirati oko 1,5 milijuna kuna u inovativno rješenje vezano uz energetski učinkovite materijale u zgradarstvu

09:40h
0
Eco sandwich kuća // Foto: Matija Gudlin

Grad i REA Sjever odredit će objekt u vlasništvu Grada na kojem će realizirati investiciju, započeti analizu tržišta i trenutno dostupnih tehnologija.

Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever kao projektni partneri sudjeluju u projektu Public pROcureMent of INnovation boosting greEN growTh in MED area pod akronimom PROMINENT MED, čija je provedba započela u proteklom studenom.


Ukupna vrijednost projekta svih projektnih partnera je 20,2 milijuna kuna, od čega proračun Grada Koprivnice iznosi oko 2,5 milijuna kuna, a Regionalne energetske agencije Sjever nešto manje od 1,1 milijun kuna, dok Europska unija sudjeluje u 85-postotnom iznosu.

Glavni fokus mu je javna nabava inovacija (eng. PPI) što predstavlja veliki izazov s obzirom da je tematika posve nova u Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu Europe.

U sklopu projektnog budžeta Grada osigurano je oko 1,5 milijuna kuna za investiciju u inovativno rješenje s područja energetski učinkovitih materijala u zgradarstvu. U nadolazećem periodu Grad i REA Sjever odredit će objekt u vlasništvu Grada na kojem će realizirati investiciju, započeti analizu tržišta i trenutno dostupnih tehnologija.

– S obzirom da PPI dosad u Hrvatskoj još nitko nije proveo, provedbom ove investicije Koprivnica će se još jednom dokazati kao grad koji redovito pokreće inovativne procese i usvaja nova znanja – rekao je v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić.

Cilj projekta je poboljšati inovacijske kapacitete i veze između javnih i privatnih dionika uključenih u sektor društvenih inovacija kroz primjenu javne nabave inovacija, a sve kako bi se stimuliralo istraživanje i razvoj inovativnih tehnoloških sustava i rješenja na području energetske učinkovitosti.

– Javna nabava inovacija doprinosi postizanju najbolje vrijednosti za javni novac kao i šire ekonomske, okolišne i društvene koristi u smislu razvoja novih ideja i realizacije tih ideja u inovativne proizvode i usluge, čime se promovira održivi ekonomski razvoj i stvaraju povoljni uvjeti za razvoj gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva – zaključio je Jakšić.

Planirano trajanje projekta je tri godine, a odobren je unutar programa INTERREG MEDITERRANEAN. Grad i REA Sjever projekt provode zajedno sa sedam partnera i to iz Francuske, Italije, Portugala i Španjolske.

čitam...