Grad Koprivnica postaje lider elektromobilnosti u Hrvatskoj

16:08h
0
Električni automobil isprobala je i koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak // Foto: Koprivnica.net

U Koprivnici je danas, 19. veljače potpisan ugovor o izgradnji HEP ELEN prvih hrvatskih stanica za punjenje električnih vozila između Grada Koprivnice, HEP-a d.o.o., Podravke d.d. i GKP Komunalca d.o.o. Točnije, kroz nekoliko mjeseci bi u Koprivnici trebalo biti izgrađeno čak pet stanica te vrste i to u blizini Gradske vijećnice, Komunalca, Podravke, HEP-a te na području Kampusa. Vrijednost investicije je 1,7 milijuna kuna.


– Grad Koprivnica kroz provođenje mjera projekta Civitas Dynamo postaje prva jedinica lokalne samouprave koja, putem istovremene izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila te kupnje električnih vozila, sustavno implementira elektromobilnost u Hrvatskoj. Elektromobilnost treba biti, i bit će jedna od budućih razvojnih poluga gospodarstva Republike Hrvatske te se ponosimo što je naš Grad, u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, predvodnik ovog procesa. Također, smanjenjem upotrebe fosilnih gorive te emisija C02, Grad Koprivnica nastavlja svoju strategiju razvoja, razvoja Grada koji pametno i efikasno gospodari raspoloživim resursima – naglasila je gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak.

Na posljetku je istaknula kako želi HEP-u puno uspjeha u širenju mreže stanica za punjenje električnih vozila, Fondu za zaštitu okoliša mnogo zahtjeva za sufinanciranje nabave vozila te vrste, ali i građanima čišći i učinkovit gradski promet.

– Drago mi je da ulazimo u ovaj projekt i to na ovakav način te smatram da je ovo dobar model i da ga trebamo prakticirati i u budućnosti s drugim gradovima. U cilju nam je izgraditi do 2020. godine dvije tisuće stanica za punjenje električnih vozila te biti vodeći u regiji na području elektromobilnosti i u izgradnji infrastrukture za punjenje vozila temeljem koncepta naprednih elektroenergetskih mreža – kazao je Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP-a.

Istaknuo je i kako je Koprivnica lider trenutno u Hrvatskoj, pošto će ovdje biti izgrađeno pet punionica. Zasad postoje samo po jedna u Vukovaru i Labinu, a uskoro će biti postavljene i kod zgrade HEP-a u Zagrebu.

– Nalazimo se u vremenu kada nam fali nekih pozitivnih priča, posebno na području inovativnosti, a upravo je ovaj projekt odobren u sklopu europskih projekata u tom dijelu i on dokazuje kako se i u manjim sredinama mogu potaknuti inovativne stvari, koje su jednako dobre ne samo za lokalnu i nacionalnu razinu, nego i za razinu Europske unije. Podravki je kao društveno odgovornoj kompaniji važno da sudjeluje u ovakvim projektima lokalne zajednice, a posebice u projektima koji su sufinancirani i poduprti od strane Europske unije, a koji utječu na to da se poboljša kvaliteta života građana u lokalnoj zajednici, u kojoj žive i naši radnici – istaknuo je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Detalj s potpisivanja ugovora u prostorijama koprivničke Gradske vijećnice // Foto: Koprivnica.netNaglasio je i kako je Podravka prošle godine s EBRD dogovorila kredit od 10 milijuna eura, takozvani zeleni kredit, kojim će značajno smanjiti misiju CO2 te da Podravka želi biti lider i u društveno odgovornom ponašanju na način da se energetski efikasno ponaša u budućnosti, da definira razinu misije CO2 u svojoj aktivnosti i da na taj način i svoje proizvode učini prihvatljivijim svojim potrošačima.

Potpisivanju je prisustvovao, pored mnogih uzvanika te partnera projekta, i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller, koji je najavio kako su u fondu osigurana sredstva za sufinanciranje nabave električnih automobila te je istaknuo njihovu veliku isplativost.

A Grad Koprivnica, osim što će sudjelovati u izgradnji stanica za punjenje električnih vozila, planira i nabavu pet električnih te po jedan hibridni i plug-in automobil. Spomenuti će automobil koristiti gradski službenici, ali i koprivnička poduzeća i ustanove.

Prilikom svečanosti potpisivanja ugovora, održane su i prezentacije samog projekta Civitas Dynamo te elen:.

Civitas Dynamo je projekt koji povezuje četiri europska grada u misiji jačanja održive mobilnosti i to Aachena iz Njemačke, Gdynia iz Poljske, Palma de Mallorce iz Španjolske te Koprivnice. Usmjeren je na razvoj najučinkovitijih mjera prometne održivosti na temelju elektromobilnosti i planiranja održivog gradskog prometa, a njegova je ukupna vrijednost približno 13,1 milijuna eura, s potporom Europske unije od 8,5 milijuna eura.

Građani Koprivnice imali su prilike i vidjeti jedan od primjeraka električnih automobila, a gradski dužnosnici i novinari su ga i isprobali.

čitam...