mjere za ostanak mladih

Grad Križevci snizio cijene komunalnog doprinosa za prvu nekretninu, a nakon sniženja cijene zemljišta, sva su prodana, Rajn: Svi pričaju, mi djelujemo

Za obitelji bez djece može se ostvariti 10 posto popusta, za obitelji s jednim djetetom 20 posto, za obitelji s dvoje djece 30 posto dok se za obitelji s troje ili više djece može ostvariti čak 40 posto popusta.

15:30h
0
Grad Križevci // Foto: Grad Križevci

Kako bi olakšao mladima gradnju prve nekretnine, Grad Križevci uveo je popust na plaćanje komunalnog doprinosa za izgradnju prve nekretnine za bračnu ili izvanbračnu zajednicu za oboje supružnika koji su mlađi od 45 godina.


Odluka je donesena na sjednici križevačkog gradskog vijeća.

Za obitelji bez djece može se ostvariti 10 posto popusta, za obitelji s jednim djetetom 20 posto, za obitelji s dvoje djece 30 posto dok se za obitelji s troje ili više djece može ostvariti čak 40 posto popusta. Odluka je donesena na sjednici križevačkog gradskog vijeća.

– Svi u državi pričaju o mladima koji iseljavaju, o tome kako Hrvatska zbog toga polagano izumire, o nužnosti demografske obnove. Grad Križevci djeluje. Prijašnjoj mjeri smanjenja cijene građevinskog zemljišta u vlasništvu grada pridružujemo smanjenje komunalnog doprinosa. Direktna proračunska potpora nižim cijenama najbolja je moguća investicija u naše sugrađane, u ostanak njih i njihovih obitelji u Križevcima, u državi – istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

Podsjećamo, Grad Križevci prošle je godine smanjio cijenu građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Križevaca na području DPU-a Posrednji put.

Mario Rajn // Foto: križevci.hr

U manje od godinu dana prodana sva zemljišta. Točnije, od kada je u listopadu prošle godine smanjena cijena građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada, na tom je području prodano šest građevinskih zemljišta. Ukupno, 10 je prodano, a samo njih devet prodano je od kada je snižena cijena.

Podsjetimo, prije donošenja odluke o sniženju, cijena građevinskog zemljišta iznosila je 40 eura po metru kvadratnom, a nakon toga je smanjena na 30 eura na dijelu s komunalnom infrastrukturom odnosno na 21 euro na dijelu bez komunalne infrastrukture.

– Ove godine uvedeni su besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola čime se direktno olakšalo roditeljima u pripremi učenika za novi početak školske godine. Grad i dalje pruža naknade za rodilje, sufinancira smještaj djece u vrtić, financira prijevoz učenika i studenata, osigurava poklone povodom sv. Nikole, financira školsku prehranu učenicima u riziku od siromaštva, osigurava pomoćnike u nastavi, radi na poboljšanju uvjeta u školama i gradskom vrtiću, te redovitim studentima omogućuje studentske kredite – zadovoljan je gradonačelnik Rajn.

Dodao je da navedene mjere zaokružuju napore ukupne demografske obnove, čineći Križevce istinskim prijateljem obitelji.

Sva su zemljišta prodana // Foto: križevci.hr

čitam...