Radionice u Zagrebu

Grad Ludbreg aktivno radi na održivom razvoju

Održiv razvoj gradova uključuje cirkularnu i lokalno orijentiranu ekonomiju, uključiv i održiv promet, socijalnu integriranost te brigu za okoliš.

09:24h
0
održivi ludbreg
Foto: Grad Ludbreg

U Zagrebu je jučer u organizaciji Udruge gradova u RH te grupe Odraz održana radionica i okrugli stol s temom Održivi gradovi i zajednice, globalni ciljevi održivog razvoja do 2030., a u radu je sudjelovao i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Održiv razvoj gradova uključuje cirkularnu i lokalno orijentiranu ekonomiju, uključiv i održiv promet, socijalnu integriranost te brigu za okoliš.

– S obzirom da u budućnosti želimo da Ludbreg bude održiv grad budućnosti ovakvi susreti dio su naših priprema u ostvarivanju toga cilja. Gradovi budućnosti moraju svojim žiteljima ponuditi održive, sigurne, pristupačne i priuštive javne usluge poput čiste energije, čistog okoliša koji uključuje cjelovitu brigu o otpadu, kanalizacijskom sustavu te dostupnu zdravu vodoopskrbu, brigu o javnom zdravlju, pristup zelenim prostorima koji su javni, sigurni i uključivi te siguran, pristupačan i održiv prometni sustav. – rekao je Bilić.

Dodao je da je u Ludbregu već mnogo napravljeno na stvaranju sustava gospodarenja otpadom koji ne zagađuje grad, smanjili su potrošnju struje u javnim zgradama i sustavu rasvjete za više od 50 posto, uskoro započinju s projektom aglomeracije Ludbreg kojim bi trebali riješiti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na cijelom području grada, a još jedan važan cilj koji se nameće jest pitanje prometa. Uskoro prijavljuju na mjere ruralnog razvoja i izradu strategije održive mobilnosti koja će za cilj imati bolju kvalitetu života u Ludbregu, ali i široj okolici kroz održiva prometna rješenja.

Također, istaknuo je i da je Ludbreg jedan od prijavitelja Cekom-a, Pametno mjerenje potrošnje energije, čime bi grad bio još jedan korak bliže pametnim rješenjima za svoje stanovnike. Rezultati druge faze očekuju se uskoro.