gradsko vijeće grada ludbrega

Grad Ludbreg prodaje zemljište za 700 tisuća kuna, a Srednja škola se dograđuje i dobiva novu sportsku dvoranu

Ovo zemljište se prodaje po višoj cijeni nego što je kupljeno pa se nadam da nije problem da Grad nešto i zaradi. Napominjem opet, na toj lokaciji škola se nikada neće graditi, rekao je D. Bilić.

13:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega, posljednja prije raspisivanja lokalnih izbora. Na posljednjoj sjednici vijećnici su odlučivali o 13 točaka dnevnog reda, a većina odluka je donesena jednoglasno ili većinom glasova. Jedna od točaka o kojima se raspravljalo, bila je raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta za poslovne namjene između sportske dvorane i groblja u Ludbregu.

Naime, radi se o dva različita zemljišta slične kvadrature: od 3199 m2 i 3198 m2. Cijena je od 220 kuna po m2, što za početni iznos kupoprodajne cijene za prvo zemljište iznosi 703.780 kuna, a drugo 703.560 kuna.

No, na zemljištu koje se odlučilo prodati, Grad Ludbreg je dao 2014. godine punu potporu projektu “Razvoj srednjoškolske infrastrukture u Varaždinskoj županiji-srednjoškolski kampus”, u sklopu kojeg je bila predviđena i izgradnja objekta Srednje škole Ludbreg.

Dubravko Bilić i Josip Zdelar 2014. potpisuju darovni ugovor između Grada Ludbrega i Srednje škole Ludbreg // Foto: Grad Ludbreg

Kako bi se projekt ostvario, na simboličnoj lokaciji u Zagorskoj ulici, tada je potpisan darovni ugovor između Grada Ludbrega i Srednje škole Ludbreg kojim Grad daruje zemljište za izgradnju srednje škole, odnosno oranicu u Zagorskoj ulici.

Zemljište je stajalo 592 tisuće kuna, sufinancirali su ga Varaždinska županija i Grad Ludbreg u jednakom omjeru, a preneseno je na školu zbog lakše aplikacije na natječaje za europske fondove.

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju očekivalo se iduće, 2015. godine.

– Danas smo tu u školskim klupama, a sljedeći korak je da tu budemo s lopatama i da se položi kamen temeljac za gradnju Srednje škole Ludbreg. Moram se zahvaliti Županiji i pročelniku Huđeku s kojim smo prije četiri godine započeli projekt i koji je u tom trenutku izgledao dosta apstraktan, no danas možemo biti ponosni, jer smo u suradnji s Prvom gimnazijom Varaždin i Srednjom školom Arboretum Opeka Marčan već imali prvu generaciju maturanata, a od prošle godine imamo i samostalnu Srednju školu Ludbreg koja se razvija dobrim putem – naglasio je tada ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Vijećnik HSLS-a, Ivan Lončarić,  smatrao je da se zemljište ne smije prodati.

Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Ivan Lončarić // Foto: Ivan Balija

– Možda smo bili u zabludi, ali kada bi se tu napravila srednja škola to bi bilo opravdano, međutim mi smo srednju školu organizirali na tri lokacije: u dvorcu, u dvorani i kod benzinske postaje. Ja sam protiv prodaje, jer prema viziji razvoja grada srednja škola mora biti pored dvorane da mladi ljudi ne hodaju na tri lokacije za srednju školu – rekao je vijećnik HSLS-a Ivan Lončarić.

Postojeća srednja škola bit će proširena i adaptirana, a u sklopu nje izgrađena i sportska dvorana, a tim će se projektom  baviti Varaždinska županija.

Varaždinska županija je potpisala ugovor da će se dograđivati škola s novom sportskom dvoranom. 

– Srednjom školom upravlja županija i programom kojeg je donijela Vlada RH onemogućena je izgradnja novih škola, već samo adaptacija i dogradnja postojećih škola. Povratka srednje škole na toj lokaciji više nema. Ovo zemljište se prodaje po višoj cijeni nego što je kupljeno pa se nadam da nije problem da Grad nešto i zaradi. Napominjem opet, na toj lokaciji škola se nikada neće graditi – pojasnio je D. Bilić.

Odluka o prodaji zemljišta je na kraju prihvaćena s deset glasova za, dva protiv i dva suzdržana.