Grad najavio još jednu tužbu protiv projekta termoelektrane

13:50h
0
Još jedna tužba protiv projekta termoelektrane

 

Nakon što je u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potpisano rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za buduću termoelektranu u Koprivničkom Ivancu, iz koprivničke gradske uprave najavljena je nova upravna tužba. Prva je pokrenuta zbog niza primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš, a kako nisu prihvaćene ni one na objedinjene uvjete, gradonačelnik Zvonimir Mršić smatra da je javna rasprava bila provedena tek da bi se zadovoljilo slovo zakona.

MARKETING EPODRAVINA.HR

– Prva naša tužba je na Upravnom sudu i vidjet ćemo kakav će biti ishod toga, a budući da ni jedna primjedba nije prihvaćena, mi smatramo da o tome prije svega formalne rasprave nije ni trebalo biti, jer očito je da je ona bila samo zbog toga da bi se udovoljio zakonskom uvjetu za javnom raspravom, jer je nemoguće da niti Grad, niti Komunalac, niti Podravka, niti pojedinci nisu uspjeli baš ništa primjetiti što bi bilo važno usvojiti u projektu – pojasnio je Z. Mršić.

Tim više jer su primjedbe dane na osnovi studija koje su izradila dva ugledna instituta koja se bave energetikom.

– Prema tome, doista je čudno da najstručniji ljudi u Hrvatskoj nisu uspjeli pogoditi, ono, kao ćorava koka ubost makar jednu primjedbu koja bi bila usvojena ili koja bi utjecala da se nešto u tom projektu mijenja – rekao je Mršić, gostujući na RKC-u u emisiji ‘Koprivnička svakodnevica’.

A jedna od najvažnijih je da termoelektrana na drvnu sječku jednostavno nije energetski isplativ objekt, kaže gradonačelnik Mršić. Upozorava da će se ogromnu količinu drvne sječke, koja je nacionalno prirodno bogatstvo, iskorištavati tek u trećini potencijala, odnosno da će trećina ići u energiju, dok će dvije trećine odlaziti u zrak. Stoga će protiv rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za termoelektranu u Koprivničkom Ivancu, koji je Mršić ocijenio čisto političkom investicijom, na Upravni sud uskoro stići i druga tužba Grada Koprivnice.

Izvor: Radio Koprivnica

 

čitam...