Gospodarski potezi

Grad prodao tri zemljišta u poslovnim zonama domaćim poduzetnicima, no stranih investitora nema, Jakšić: Govorimo im da cesta samo što nije došla, da će uskoro biti sve sjajno i bajno

Gradska uprava nastojala je uvjetima u natječaju potaknuti poduzetnike da kupe zemljišta u poslovnim zonama, a ponudili su im popuste i pogodnosti kako bi pokrenuli i zapošljavanje.

13:30h
0
Poslovna zona Dravska
Poslovna zona Dravska

Gradska vlast prodala je tri zemljišta u poslovnim zonama Dravska i Radnička, jednu u Radničkoj, dvije u Dravskoj. Natječaj za zemljišta traje od srpnja prošle godine, a sva tri zemljišta prodana su domaćim poduzetnicima.

O tome je govorio i gradonačelnik Mišel Jakšić na protekloj sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje HDZ-ove Sonje Celišćak, koju je zanimalo i što grad čini kako bi privukao strane investitore.

– Imamo i sada razgovore s dva-tri naša, lokalna investitora, koji će ući u poslovne zone, vjerojatno u Radničku. Kada govorimo o stranim investitorima, imamo razgovore s Hartmannom koji bi na neki način želio širiti proizvodnju, komuniciramo i s određenim inozemnim komorama, u ponedjeljak nam dolazi i norveška veleposlanica – nabrojio je Jakšić.

Istaknuo je i određene infrastrukturne prepreke zbog kojih je teško u poslovne zone privući investitore.

Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Imamo malih problema, govorimo im da cesta samo što nije došla, da će uskoro biti sve sjajno i bajno, ali nadam se da će se neki pomaci dogoditi i olakšati nam situaciju – rekao je gradonačelnik.

Gradska uprava nastojala je uvjetima u natječaju potaknuti poduzetnike da kupe zemljišta u poslovnim zonama, a ponudili su im popuste i pogodnosti kako bi pokrenuli i zapošljavanje.

Tako su se u Radničkoj zemljišta prodavala po početnoj cijeni od 200 kuna po metru kvadratnom, a u Dravskoj po 130 kuna za metar kvadratni. Ta cijena se smanjuje ovisno o broju zaposlenih djelatnika, ak i do 95 posto.

Primjerice, za do pet novozaposlenih djelatnika cijena se smanjuje za 15 posto, ako se zaposli šest do deset ljudi popust je 30 posto. Za 11 do 20 novozaposlenih ‘skida’ se 40 posto s kupoprodajne cijene, 60 posto za 21 do 50 novih djelatnika, 80 posto popusta dobiva se za 51 do 100 novih ljudi, a spomenutih 95 posto umanjuje se ako se zaposli više od 100 novih radnika.

Za to postoje i određeni uvjeti, a primarno je to da barem 70 posto radne snage ima prebivalište na području Koprivnice, ako takve odgovarajuće radne snage postoji na ovom području.

čitam...