Kulturno molim

Grad vršitelja dužnosti

15:24h
4

Grad povijesti, kulture i Križevačkih štatuta. Ponosno stoje te riječi na tablama koje vas dočekaju prilikom ulaska u Križevce. Tu su da vas podsjete kamo ste došli i što možete očekivati.

Grad upravlja s tri ustanove u kulturi, pučkim učilištem, muzejom i knjižnicom. Ustanovama upravljaju ravnatelji, kulturni djelatnici koji se biraju na natječajima. Trenutno niti jedna od tih ustanova nema stabilnu poziciju, izabranog ravnatelja koji bi se u miru mogao koncentirati na podizanje kvalitete rada, o mogućem razvoju nekih novih inovativnih usluga je i besmisleno pričati.

Gradski muzej Križevci ima vršiteljicu dužnosti ravnatelja mr. sc. Lanu Okrošu Rožić. Pučko otvoreno učilište Križevci ima vršiteljicu dužnosti ravnatelja Melitu Habdiju. Gradska knjižnica Franjo Marković ima vršiteljicu dužnosti ravnatelja Marjanu Janeš Žulj.

Kad njima pridodamo Radio Križevce gdje je v.d. Maurizio Novosel, a on je zamijenio dugogodišnju direktoricu Danicu Čataj (oni su vjerojatno zamijenili samo fotelje u uredu jer se ništa promijenilo nije) dolazimo već do simptomatičnog trenutka. S obzirom da je i gradonačelnik donedavno bio predsjednik nacionalne stranke i saborski zastupnik, i tu postoji velika šansa da smo imali v.d. gradonačelnika.

Zakon o ustanovama predviđa da se v.d. ravnatelja može obavljati najduže do godinu dana dok se ne izabere novi. Imaju li Križevci velikih problema s ljudskim kapacitetima pa nisu u stanju izabrati osobe koje bi vodile kulturu u gradu, pitanje je na koje ne postoji jednoznačan odgovor. Čini se da kvalitetan odgovor nemaju niti oni koji bi trebali obrazlagati svoje poteze javnosti.

Gradski muzej imao je raspisan natječaj za ravnatelja početkom ove godine. Javilo se troje kandidata koji zadovoljavaju uvjetima, pristupili su intervjuima i dobili su odgovor kako nitko nije zadovoljio. Pučko otvoreno učilište svog je ravnatelja trebalo dobiti još prošle godine u listopadu kada je raspisan natječaj, prijavila se jedino Melita Habdija, dotadašnja ravnateljica, ali je njena prijava odbačena. Gradska knjižnica Franjo Marković svog je ravnatelja tražila na natječaju objavljenom u veljači 2016. godine, javila se jedna osoba i to je bila ravnateljica Marjana Janeš Žulj, ali i njena kandidatura nije prihvaćena.

Radno tijelo Gradskog vijeća koje se bavi takvim odlukama jest Odbor za izbor i imenovanja grada Križevaca. U tom odboru sjedi troje vladajućih iz HSS-a Ivan Mužić, Iva Rupčić i Franjo Husinec te oporbeni vijećnici Željko Berend i Dejan Pernjak. Znakovito je kako Odbor nije u stanju izabrati prijavljene kandidate koji vode te ustanove već godinama dok na Gradskom vijeću ti isti ljudi dižu ruke i potvrđuju izvještaje o radu kulturnih ustanova.

Dobrodošli u grad povijesti, kulture i vršitelja dužnosti.

 

čitam...
Loading...