Zdravstveni susreti

Građani će naučiti sve o pripremama za vađenje krvi i ostale laboratorijske pretrage

Zašto se uzorci krvi vade ujutro, zašto je potrebno biti natašte, treba li uzeti propisanu terapiju prije ili nakon vađenja, smiju li se prije vađenja krvi uzimati dodaci prehrani, samo su neka od pitanja na koje će zainteresirani moći dobiti odgovor.

14:43h
0
Zdravstveni susreti pod suncobranima - Knjižnica Koprivnica
Zdravstveni susreti pod suncobranima // Foto: Mario Kos

“Priprema za vađenje krvi važnija je nego što mislite” poruka je trećih Zdravstvenih susreta pod suncobranima koji su na rasporedu u petak u 10 sati, na terasi ispred koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“.

Pravilna priprema pacijenata i kvaliteta izvađenih uzoraka izuzetno su važni za pouzdane rezultate laboratorijskih pretraga. Laboratorijski nalazi neophodni su za postavljanje dijagnoze te odluku o terapiji i liječenju. Svako odstupanje u kvaliteti uzoraka zahtijeva ponovljena vađenja krvi, a samim time odgađaju ili onemogućuju liječničku odluku.

Medicinsko-biokemijski laboratorij koprivničke bolnice izradio je letak s informacijama kako se pripremiti za vađenje krvi. Osim općenitog načina priprema pacijenata za vađenje krvi, posebno su izdvojene pripreme za vađenje krvi za pretrage poput željeza, ukupnog, HDL i LDL kolesterola, triglicerida ili glukoze. U letku se nalaze i informacije kako pravilno sakupiti mokraću za pretrage.

Zašto se uzorci krvi vade ujutro, zašto je potrebno biti natašte, treba li uzeti propisanu terapiju prije ili nakon vađenja, smiju li se prije vađenja krvi uzimati dodaci prehrani, samo su neka od pitanja na koje će zainteresirani moći dobiti odgovor direktno od osoblja Medicinsko-biokemijskog laboratorija.

Susret se održava u suradnji s koprivničkom OB Dr. Tomislav Bardek. Predavači će biti voditeljica koprivničkog laboratorija Nikolina Puc i glavni laboratorijski tehničar Darko Palaš.

Također, učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre i tehničare koprivničke Srednje škole, ponovno će građanima mjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase, dok će knjižničari preporučivati knjižničnu građu na pojedine zdravstvene teme.

U slučaju lošeg vremena Zdravstveni susreti, ispod suncobrana sele se u Čitaonicu tiska.