Gradonačelnica: Nema straha od smeća na ulicama, zabrana se odnosi na vijence s groblja

11:10h
0
Vesna Želježnjak i Maja Hleb objasnile su kako se nije riječ o potpunom zatvaranju odlagališta

Gradonačelnica Vesna Želježnjak sazvala je danas izvanrednu konferenciju za novinare u povodu rješenja inspekcije zaštite okoliša o zabrani rada odlagališta otpada.

Iako rješenje o zabrani nije stiglo ni u Gradsku upravu, a niti u Komunalac, koji je odgovoran za odvoz otpada, Želježnjak je smirila strasti objasnivši kako se zabrana ne odnosi na cijelo odlagalište Piškornica, već na malen dio, pet posto otpada koji nije biorazgradiv, a obuhvaća otpad poput vijenaca s groblja te ostataka od čišćenja ulica.

– Riječ je o krivo interpretiranoj informaciji. Nema nikakvog straha od smeća na ulicama, čemu smo svjedočili u nekim drugim gradovima – objasnila je Želježnjak, dodajući kako je ovo rješenje samo dokaz kako Ministarstvo zaštite okoliša dobro radi svoj posao, te kako nema nedodirljivih.

– Naše je odlagalište jedno od najbolje saniranih odlagališta u Hrvatskoj, a tako će biti i ubuduće – rekla je Želježnjak.

Maja Hleb, članica Uprave Komunalca, dodala je kako je sporni otpad redovito završavao na odlagalištu Piškornica iako nemaju potrebnu dozvolu.

– Riječ je o 150 tona otpada na godišnjoj razini, koji u sebi sadrži četiri vrste materijala koji se trebaju odvajati. Na to smo odlagalište odvozili i dio glomaznog otpada, poput ormara, jer za njega nemamo ugovor s oporabiteljima. Dozvolu Županije dobili smo još prije tri godine, no Općina Koprivnički Ivanec se žalila te je ukinuta. Čekajući pravomoćnu odluku, nepisano je pravilo da se otpad nastavlja odvoziti na Piškornicu – kazala je Hleb.

Novonastalu će situaciju, ističe Hleb, pokušati riješiti kupnjom kontejnera te otpad spremati dok ne nađu neko rješenje, budući da on kao takav sa sobom ne nosi rizik od zaraznih bolesti, a trenutno je riječ o 450 tona otpada.

Što se pak tiče glomaznog otpada, Komunalac mora naći odlagalište u Hrvatskoj koje ima potrebnu dozvolu u skladu s novim zakonskim propisima.

– Sad smo u svojevrsnom vakuumu, jer još nisu doneseni pravilnici koji bi točno definirali što je to glomazni otpad, ni koje odlagalište zadovoljava sve te kriterije – zaključuje Hleb.

Inače, prema novom zakonu, zabranjeno je odlaganje glomaznog otpada na javnim površinama. Stoga svi oni koji takav otpad imaju trebaju nazvati Komunalac, javiti se putem elektronske pošte ili osobno u njihovu zgradu. O datumu odvoza korisnici će biti obaviješteni.