Gradonačelnica Želježnjak o optužnici: Dokazat ću svoju nevinost, neću podnijeti ostavku!

11:36h
0
Vesna Želježnjak, gradonačelnica Koprivnice i saborska zastupnica SDP-a smatra se nevinom u slučaju "putni nalozi" // Foto: Koprivnica.net

Kava s novinarima // foto: Koprivnica.netOpćinsko državno odvjetništvo u Varaždinu u srijedu je pred Općinskim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv koprivničke gradonačelnice i saborske zastupnice Vesne Želježnjak zbog počinjenja kaznenih djela prijevare iz čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. Kaznenog zakona.

Odvjetništvo je bez navođenja identiteta (spominje se samo hrvatska državljanka rođena 1958. godine) navelo kako se okrivljenicu tereti da je od ožujka 2012. do lipnja 2013. godine kao zastupnica u predstavničkom tijelu podnosila službenicima računovodstva tog tijela vlastoručno potpisane obračune putnih troškova za prisustvovanje na 13 sjednica tijela koje je prethodno popunila navevši datume polaska i povratka, prijeđenu kilometražu i podatak da koristi vlastiti automobil, znajući da to nije točno jer je za odlazak na sjednice koristila besplatan prijevoz automobilom vatrogasne postrojbe grada. Okrivljenici je na opisani način nepripadno isplaćen ukupan iznos troškova od 4.940 kuna na štetu Republike Hrvatske.

– Ponovit ću vam samo tri rečenice koje sam rekla i na početku kad je istraga počela. Vjerujem u naš pravosudni sustav i u pravosuđe, na sudu ću dokazati da nisam kriva i da nisam oštetila nijedan proračun, kako gradski, tako ni državni, i ne mislim dati ostavku niti na funkciju saborske zastupnice niti na funkciju gradonačelnice.

Krunoslav Kunštić, odvjetnik Vesne Želježnjak, kazao je kako zasad nije primio optužnicu, te da će proći još neko vrijeme dok ona ne stigne.

– Iz podataka koje smo mi prikupili, kojima raspolažemo i koje smo dostavili u spis kao naše dokazne prijedloge, stajališta smo i mišljenja da iz istih proizlazi da gospođa Želježnjak kao saborska zastupnica i gradonačelnica nije oštetila niti državni proračun niti proračun Grada Koprivnice. Zbog navedenog, mirno i spremno očekujemo daljnji nastavak situacije i suđenje za koje ćemo imati dovoljno pravnih argumenata za ove naše tvrdnje. Dakle, s određenim optimizmom upustit ćemo se u pravnu bitku – kazao je Kunštić za Koprivnica.net.

Navodno čak postoji i pravna mogućnost rušenja optužnice čime uopće ne bi bilo suđenja, no o tome će sigurno biti dosta riječi u danima koji dolaze.

Gradonačelnica je u četvrtak na kavi s novinarima prokomentirala i kupovinu zemljišta u Istri koje je kupio njen suprug, o čemu je postavila pitanje povjerenstvu za sukob interesa.

– Mogu vam reći da tu nema nikakvih, da tako kažem, začkoljica. Jednostavno, suprug je kupio zemljište koje smo prenijeli na kćerku. Radi se o financijskom iznosu od 15.000 kuna, a moje pitanje povjerenstvu bilo je samo da li da to pišem u imovinsku karticu ili ne.

HDZ: Krajnje je vrijeme za ostavku

Optužnicu koja je podignuta protiv koprivničke gradonačelnice prokomentirao je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Ernest Forjan.

– Gdje ima dima, ima i vatre. Ovom vatrogasnom poslovicom bi mogli prokomentirati optužnicu protiv gradonačelnice Vesne Želježnjak vezanu za korištenje vatrogasnog vozila. Nije toliko važno što je ona oštetila državni proračun za oko 5.000 kuna, jer je to zapravo minimalan iznos u odnosu na brojne financijske nebuloze koje je SDP-ova vlast napravila u Koprivnici, već najviše smeta što je nastavljena nakaradna praksa bivše SDP-ove gradske vlasti korištenja zapovjednog vatrogasnog vozila kao besplatni taksi za koprivničke vlastodršce. Ako ta žena ima imalo ljudskog morala trebala bi dati ostavku, jer politički moral nje i njezine stranke je već odavno prošlo svršeno vrijeme – poručio je šef koprivničkog HDZ-a.

čitam...