Na poziv župana

Gradonačelnici i općinski načelnici okupili se na sjednici i raspravljali o mnogim važnim pitanjima

14:16h
0
Sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika // Foto: kckzz

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić osvrnuo se na smanjenje poreznih prihoda jedinicama lokalne i regionalne (područne) samouprave i njihove posljedice te je predložio kako bi trebalo provesti cjelokupnu raspravu koja bi pokazala kako bi trebala izgledati javna uprava.

Druga sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije održana ju u prostorijama Županijske uprave, a sazvao ju je župan Darko Koren.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić osvrnuo se na smanjenje poreznih prihoda jedinicama lokalne i regionalne (područne) samouprave i njihove posljedice te je predložio kako bi trebalo provesti cjelokupnu raspravu koja bi pokazala kako bi trebala izgledati javna uprava. S time se složio i načelnik općine Novo Virje Branko Mesarov te naglasio kako pored poreznog dohotka, pojedinim općinama stvara probleme i povećanje postotka prihoda države od rudne rente dok se istovremeno postotak lokalnim samoupravama smanjio. Načelnik Legrada Ivan Sabolić govorio je o mogućim posljedicama ograničenja plaća na primjeru općine Legrad.

Foto: kckzz.hr
Foto: kckzz.hr

Župan je istaknuo kako se unazad nekoliko godina na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija intenzivno raspravljalo o ovoj problematici te smatra kako je nužno zauzeti jasne stavove i donijeti zaključke te ih uputiti nadležnim institucijama, a govorio je i o inicijativi Zajednice koja je ovih dana uputila zahtjev za radnim sastankom Vlade i Sabora sa županima.

U raspravu su se uključili zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak i načelnik Općine Ferdinandovac Branko Kolar predstavivši svoje prijedloge rješavanja problema. Na kraju rasprave zaključeno je kako treba podržati inicijative koje su već pokrenute prema Hrvatskom Saboru i Vladi te kako će se zaključci sa Kolegija uputiti u Hrvatsku zajednicu županija te Udrugu općina i gradova.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i predstavljanje projekta Jačanje kapaciteta sudionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji kojeg je prezentirala ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić.

Istaknula je kako je projekt namijenjen svim regionalnim koordinatorima na području njihovih županija s jednim osnovnim ciljem da upravo jedinicama lokalne samouprave, naravno i županijama i svim javnopravnim tijelima budu od stručne i tehničke pomoći u pripremi i provedbi njihovih projekata koji su sufinancirani europskim sredstvima. Dodala je kako je projekt započeo s provedbom početkom ovog mjeseca te će trajati do kraja ožujka 2019. godine, a ukupne je vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Pored toga, ravnateljica je najavila edukacije na temu državnih potpora u 2016. godini kao i na temu vezanu uz europske fondove tijekom 2017. i 2018. godine, a prezentirala je i natječaje koji su u najavi.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac osvrnuo se na upućeni dopis gradonačelnicima i načelnicima o donošenju Programa zaštite divljači u gradovima i općinama te pozvao da isti donesu, a pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević upoznao je načelnike s problemom nedostavljanja potvrda o plaćenim naknadama za legalizaciju zbog čega se ne može završiti velik broj predmeta.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja izvijestila kako će se svima dostaviti sporazumi kako bi se mogao omogućiti nastavak provedbe programe pomoći u kući starijim osobama s obzirom da projekt Ruka pomoći završava, a pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, znanost, kulturu, nacionalne manjine i sport Branka Cuki pozvala je načelnike da informiraju škole na svojim područjima o osiguranim financijskim sredstvima kako bi imale konkretne podatke te ih je ujedno obavijestila kako je Županiji odobren projekt  Svi u školi, svi pri stolu kojim će se osigurati besplatna školska prehrana za 767 učenika.

Osim spomenutih načelnika i zamjenika gradonačelnika, sjednici su prisustvovali su i načelnici, zamjenici načelnika te predstavnici općina Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Kloštar Podravski, Novigrad Podravski i Rasinja.

čitam...
Loading...