Veliki uspjeh ludbrega

Gradonačelnik Ludbrega primio nagradu u Bratislavi

10:38h
0
Dubravko Bilić s nagradom // Foto: Grad Ludbreg

Ukupno je u natjecanju sudjelovalo 70 projekata iz 31 europske zemlje, a među njima bio je i Grad Ludbreg s projektom Center of the world – center of enterpreneurship.

Jučer je u Bratislavi održana 10. po redu godišnja skupština malog i srednjeg poduzetništva pod pokroviteljstvom Europske komisije i Europskog udruženja obrta i malog i srednjeg poduzetništva UEAPME, koje predstavlja oko 12 milijuna poduzetnika te gotovo 55 milijuna zaposlenika ovog sektora u Europi.

Uvodno je sve prisutne, poduzetnike i predstavnike Vlada europskih država te lokalne zajednice pozdravila i gospođa komesarka Elzbieta Bienkowska, istaknuvši važnost poduzetništva kao europske kralježnice koja osigurava siguran mogući izvor za novo zapošljavanje i ekonomski rast.

Gotovo 99 posto europskog gospodarstva čini upravo obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo u kojem se diljem Europe zapošljava između 55 i 90 posto svih zaposlenika i ostvaruje značajan ekonomski rast. Istaknula je također da je upravo prije par dana najavljena inicijativa Start-up and Scale-up initiative kojom Komisija želi potaknuti startupove da rastu i pretvaraju se u značajne poduzetničke priče.

Na tome je tragu i osnivanje, ali i uspješan rad ludbreškog poduzetničkog inkubatora kao mjesta gdje se nove ideje mogu pretvarati u uspješne poduzetničke priče.

Kao finale ove skupštine održana je i svečana dodjela nagrada Europske komisije za najbolje projekte u poticanju poduzetništva, stvaranju boljeg poduzetničkog okruženja te uključivanja svih društvenih grupa u stvaranje ekonomskog rasta zajednice. Ukupno je u natjecanju sudjelovalo 70 projekata iz 31 europske zemlje, a među njima bio je i Grad Ludbreg s projektom Center of the world – center of enterpreneurship.

– Iznimna je čast za Grad Ludbreg, ali i za mene osobno, biti nacionalni pobjednik ovog natjecanja te predstavnik Republike Hrvatske ovdje u Bratislavi. U zadnje tri i pol godine poduzetnici iz Ludbrega, ali i iz drugih sredina ulažu preko 400 milijuna kuna u razvoj i nove projekte i pretvaraju naš mali grad u veliko središte poduzetništva. Posebno me veseli da su ta ulaganja vezana uz nove tehnologije i bolje plaćena radna mjesta, što pokazuje i najviša prosječno isplaćena neto plaća u gospodarstvu u Varaždinskoj županiji. Sve je to pokazatelj da smo u gradu prepoznali važnost poduzetnika i poduzetništva te koristim i ovu priliku da im se zahvalim na njihovoj hrabrosti i snazi, njihovim novim idejama i dostignućima te da im poželim puno uspjeha u radu i kvalitetnoj brizi za sve zaposlenike. Uspješno i konkurentno poduzetništvo te zadovoljni zaposlenici čine i naš grad prepoznatljivim i uspješnim – istaknuo je gradonačelnik Dubravko Bilić primajući ovo vrijedno priznanje.

– Bio je to poseban osjećaj kada je pred petstotinjak uzvanika ministar gospodarstva Nizozemske pročitao ime grada Ludbrega uz zemlje poput Malte, Velike Britanije, Španjolske, Portugala, Bugarske… Posebno me sretnim čini i obrazloženje koje ističe važnost implementacije naprednih inovativnih politika usmjerenih na rast i razvoj poduzetništva u našem Ludbregu. Ponekad dok radite neke poslove ne vidite njihovu važnost jer ljudi oko vas to ne primjećuju ili namjerno umanjuju vrijednost toga. Ali kada vam drugi potvrde da radite dobro, osjetite da svi napori koje ulažete imaju smisla i da ništa nije uzalud. Zahvaljujem i Ministarstvu obrta te državnom tajniku Mariu Antoniću koji je sa svojim timom bio uz nas i u Bratislavi, ali i kroz cijeli proces prijave. Zahvaljujem i timu koji je zdušno pripremao sve materijale za ovu prijavnicu, Josipi, Mateji, Petri, Antoniji i Robertu jer bez njih ovo ne bi bilo prepoznato – zaključio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

čitam...