klimatske promjene

Gradonačelnik Rajn pridružio se europskim gradonačelnicima u ubrzanju Pariškog sporazuma

Pariški sporazum o klimatskim promjenama potpisan je 2015. godine, a njegov glavni cilj je ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature znatno ispod dva stupnja Celzijusa, te, između ostalog, ojačati kapacitete država da se bore s posljedicama klimatskih promjena.

13:29h
0
Foto: Irma Vargić
Mario Rajn // Foto: Irma Vargić

Gradonačelnik Mario Rajn pridružio se gradonačelnicima 210 gradova diljem Europe potpisom pisma upućenog Europskom vijeću i državama članicama da pojačaju obveze EUa u pogledu klime, pokažu globalno vodstvo i pokrenu korake za brz napredak u provedbi Pariškog sporazuma. Pariški sporazum o klimatskim promjenama potpisan je 2015. godine, a njegov glavni cilj je ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature znatno ispod dva stupnja Celzijusa, te, između ostalog, ojačati kapacitete država da se bore s posljedicama klimatskih promjena.

U pismu je tako istaknuto nekoliko zahtjeva poput razvijanja dugoročne klimatske strategije kojom bi se emisija stakleničkih plinova prepolovila do 2030. godine i dosegla nulu do 2050. godine, usklađivanje proračuna Europske unije s ovom strategijom, uklanjanje subvencije za fosilna goriva te obvezati države članice da smanje emisiju stakleničkih plinova.

– Kao gradonačelnik Križevaca ponosan sam što sam dodao svoje ime ovom pismu koje su potpisali brojni gradonačelnici diljem Europe – istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn dodavši kako ova tema brine jednako građane Križevaca kao i građane gradova diljem Europe pogotovo zbog budućih generacija.

– Nama je cilj postati energetski neovisan grad do 2030. godine, a proteklih godinu dana proveli smo nekoliko važnih aktivnosti kako bi ovaj cilj ostvarili. Energetski obnavljamo zgrade javnih objekata, uvodimo fotonaponske elektrane na krovove javnih objekata, krenuli smo u istraživanje našeg geotermalnog izvora kako bi ga u budućnosti mogli koristiti za grijanje škola i sportske dvorane, a postavljamo i energetski učinkovitiju javnu rasvjetu – dodao je.