Gradonačelnik Zvonimir Mršić govori na Konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu

08:06h
0

ICLEIKoprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, na poziv Saveza gradova za održivost ICLEI, sudjeluje u radu Konferencije o klimatskim promjenama koja započinje 7. i traje do 18. prosinca. Kao član skupine koja predstavlja interese gradova srednje i istočne Europe, gradonačelnik Mršić prvog će dana konferencije predstaviti projekte kojima Grad Koprivnica doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Savez gradova za održivost ICLEI sudjeluje na ovom svjetskom skupu s više od 1200 predstavnika gradova širom svijeta. Ovaj veliki broj sudionika svjedoči o iznimnom zanimanju predstavnika gradova za rezultate pregovora svjetskih čelnika koji će odrediti daljnji tijek borbe protiv klimatskih promjena. Klimatske promjene već ugrožavaju opstanak ljudi na nekim dijelovima Zemlje, a predviđanja budućih utjecaja izazivaju duboku zabrinutost lokalnih vlasti koje traže efikasno djelovanje i pomoć u provođenju mjera na lokalnoj razini.

Tijekom posljednjih godina prikupljeni su zahtjevi lokalnih zajednica te uneseni u dokumente koji će biti osnova pregovora u Kopenhagenu. Glavna područja zahtjeva lokalnih zajednica su: zajednička svjetska vizija izlaska iz klimatske krize, mjere prilagođavanja novim klimatskim uvjetima, programi za smanjenje klimatskih promjena, financiranje, tehnologije i povećanje kapaciteta lokalnih zajednica.

Najvažniji aspekti koje su u pripremi Konferencije u Kopenhagenu isticale lokalne zajednice europskih zemalja su potreba za sredstvima kojima se lokalnim zajednicama može pomoći u provođenju njihovih mjera. Od svojih državnih vlasti gradovi traže pomoć u financiranju ljudskih resursa, informiranju i stručnoj podršci. Konferencija u Kopenhagenu biti će i prigoda za razmjenu iskustava među predstavnicima gradova i povezivanje za zajedničke projekte u budućnosti. Gradonačelnik Koprivnice posjetiti će i švedski grad Vaxjo, „najzeleniji grad Europe“, posebno poznat po korištenju održivih izvora energije.