Dan grada

I gradska knjižnica slavila rođendan Koprivnice zanimljivim sadržajima na koje su se odazvali brojni građani

12:54h
0
Građani su ispred knjižnice zavrtjeli Kolo sreće // Foto: Knjižnica Fran Galović

U okviru programa obilježavanja Dana grada Koprivnice te uoči Dana hrvatskih knjižnica, jučer je po petnaesti put održan Dan otvorenih vrata koprivničke gradske knjižnice, a koji je izazvao vrlo veliki interes građana.

U akciju Dana otvorenih vrata ovom prilikom uključili su se partneri Knjižnice iz Goethe instituta Hrvatska. S ciljem promoviranja nove multimedijalne zbirke na njemačkom jeziku pod nazivom „Goethe“ u koprivničkoj Knjižnici, pripremljena je posebna nagradna igra Kolo sreće u kojoj je sudjelovalo više od stotinu malih i velikih građana.

Nakon što su prema dobivenim zadacima prošetali knjižnicom i uz pomoć knjižničara odgovorili na izvučene pitalice, sudionici su stekli pravo zavrtiti Kolo sreće te su svi osvojili lijepe nagrade Goethe Instituta.

Predstavljen je i novouređeni Kutak za mlade, koji su kupnjom otpisanih knjiga pomogli opremiti i građani. U ugodnom ambijentu Kutka ovom prigodom mogla se slušati glazba Boba Dylana, najnovijeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Također, održan je još jedan novi program pod nazivom „Idemo u novu knjižnicu!“ koji se sastojao od šetnje do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade s one strane parka, kod župne crkve sv. Nikole, pod stručnim vodstvom povjesničara i sveučilišnog profesora Hrvoja Petrića, povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara, arhitekta Antonija Grgića i ravnateljice knjižnice Dijane Sabolović-Krajina.

Tako je skupina od desetak zainteresiranih građana kroz šetnju parkom razgovarala o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti Koprivnice te na licu mjesta, potencijalnom gradilištu buduće nove knjižnice na uglu Školske ulice i ulice Đure Estera, raspravljati zašto baš ta lokacija i kakva je veza ovog prostora s novim muzejom i muzejskim trgom.

Na štandovima ispred knjižnice prodajom otpisanih knjiga i dječjih kreativnih uradaka te dobrovoljnim prilozima, prikupljala su se sredstva namijenjena nabavi Play Stationa za Dječji odjel. Građani su kupili stotinjak knjiga i slikovnica te je tako prikupljeno 611 kuna.

Najhrabriji korisnici sudjelovali su u posebnoj nagradnoj igri u kojoj su tražili zadane knjižne naslove, a ovaj put to su bili naslovi iz nove Zbirke Goethe te naslovi za mlade smješteni u njihovom novom Kutku. Sudjelovalo je 18 posjetitelja, a pobjednica je Lana Strugar čije je prolazno vrijeme potrebno za nalaženje zadane knjige iznosilo svega devet sekundi. Pobjednica je nagrađena knjigom.

U akciji „Učlanjujemo Vas besplatno u Knjižnicu“ za stanovnike Koprivnice i okolice tijekom Dana otvorenih vrata učlanjene su 222 osobe. Po prvi put su se u Knjižnicu učlanila 52 korisnika, dok je članarinu obnovilo njih 170.

Također, 71 „zaboravljivi“ korisnik vratio je ukupno 165 posuđenih knjiga bez plaćanja zakasnine. Zakašnjele knjige mogu se vratiti besplatno odnosno uz oproštenu zakasninu još i sljedeće subote – zadnje u Mjesecu hrvatske knjige.