Gradski stadion pod hipotekom zbog kredita za sporsku dvoranu

14:39h
0
Koprivnicasportduguje,milijunakunaizvođačuradovatvrtkiMeteor.Foto:MarijanSušenj

Gradski vijećni su na jučerašnjoj sjednici odobrili gradskoj tvrtki Koprivnica sport da za povrat 9,9 milijuna kuna teškog kredita Hypo banke, kojeg treba za izgradnju sportske dvorane pored Osnovne škole A.N.Gostovinski, jamči gradskim stadionom, točnije parcelama na kojima je glavno i pomoćna igrališta, rukometno i košarkaško igralište te svlačionice pored njega i okolno zemljište.

Zanimljivo, tribine nisu pod hipotekom. HDZ-ov vijećnik Stanislav Biondić usprotivio se tome i naglasio da hipotekarno opterećivanje nogometnog stadiona jedinstvena praksa u Hrvatskoj, no njegov prigovor (očekivano) nije uvažen. Kako smo od Jasmine Stričević, pročelnice Upravnog odjela za financije i poticanje poduzetništva, doznali, pozadina traženja Hypo banke da dodatno zaštiti svoj novac su nedavni problemi koje su općina Zlatar i Slavonski Brod imale s vraćanjem kredita. Dodala je da odluka ne bi trebala nikoga brinuti, jer Gradski stadion nikada neće biti predmet bilo kakvih špekulacija, niti će se u radu sportaša koji se koriste tim prostorima išta promijeniti:Jasmina Stričević. Foto: Marijan Sušenj

– Koprivnica sport je tvrtka mlađa od dvije godine i zato je banka tražila dodatno osiguranje povrata sredstava. Pristali smo staviti stadion pod hipoteku zato jer nismo željeli da na sportskoj dvorani u izgradnju bude bilo kakav teret, obzirom da je riječ o školskom objektu.

No čini se da problem nije tako jednostavan, jer nam je Damir Zlojutro, direktor Koprivnica sporta, otkrio da se zbog otezanja banke s odobravanjem kredita kasni s plaćanjem računa izvođaču radova tvrtki Meteor te da će joj se zato možda morati platiti 15-postotne zatezne kamate:

Damir Zlojutro. Foto: Marijan Sušenj– Izvođač nam je do sada ispostavio osam računa vrijednih 6,6 milijuna kuna, od kojih je pet trebalo biti plaćeno zbog isteka 90 dana odgode plaćanja. Do sada smo platili tri računa, vrijedna milijun i 600 tisuća kuna, dok smo četvrti platili samo dijelom, a peti ne. Točnije, Meteoru smo dužni 2,2 milijuna kuna s PDV-om. Izvođač će nam možda naplatiti zatezne kamate, no treba vidjeti kako ćemo riješiti taj problem, jer dobrano kasni s izvođenjem radova. Dvorana je trebala biti gotova krajem studenog prošle godine i zbog toga imamo mogućnost Meteoru naplatiti oko 570 tisuća kuna penala, odnosno 5% od 11,5 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje sportske dvorane.

Zlojutro je dodao da je Koprivnica sport prvo ponudila Hypo banci sportsku dvoranu u Starčevićevoj ulici pod hipoteku, no banka je to odbila zbog male vrijednosti objekta, pa je dogovoreno da se zatereti gradski stadion.