Inicijativa

Gradski stadion i sinagoga mogli bi dobiti nova imena, zvat će se po koprivničkim velikanima

Sada ostaje na Gradskom vijeću da odluči hoće li podržati ove dvije inicijative.

14:59h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice, koja je u utorak, odlučit će se o promjeni imena koprivničkog Gradskog stadiona i sinagoge.


Prema prijedlozima koje je zaprimila Gradska uprava, stadion bi se tako trebao zvati po bivšem Slavenovu igraču Ivi Kušeku Apašu, a sinagoga će nositi ime dr. Krešimira Švarca.

Inicijativu za promjenu imena stadiona uputila je Udruga Gekoma, a smatraju da je Kušek napravio iznimno mnogo za koprivnički klub i popularizaciju nogometa.

– Njegova uloga u sportskom životu Koprivnice od mnogo je šireg značaja, posebno treba naglasiti njegovu ulogu u razvoju mladih sportaša gimnazijalaca, bio je začetnik rukometa u gimnaziji, propagator sporta pa tako i nogometa te organizator gimnazijskih nogometnih prvenstava još na starom Slavenovom igralištu – stoji u obrazloženju.

Njihovu inicijativu već je podržao klub Slaven Belupo, kao i Zajednica športskih udruga Grada Koprivnice.

Što se tiče sinagoge, inicijativu je dalo Predsjedništvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Koprivnice. Napominju da je Grad već u procesu revitalizacije i obnove sinagoge, a i imenovanje je dio toga, te da je dr. Švarc svojim zaslugama zaslužio da se ta građevina zove po njemu.

– Kao čovjek, intelektualac i liječnik zadužio je sve buduće generacije rođene u gradu Koprivnici. Također, Sinagoga je simbol i uporišna točka, izvorište i sidrište života židovske zajednice u Koprivnici te asocira na uspjeh malobrojne etničke zajednice. Postoji potreba da se Sinagogu oživi raznim kulturnim događanjima koje će biti dostupne svim generacijama, a nazivom potaknuti sve generacije da se dobrotom, suradnjom i ulaganjem u zajednicu može uspjeti – kažu oni.

Sada ostaje na Gradskom vijeću da odluči hoće li podržati ove dvije inicijative.

čitam...