Sjednica Gradskog vijeća

Gradski vijećnici burno raspravljali o Koprivnica plinu i Komunalcu

07:00h
0
Gradska sjednica // Foto: Matija Gudlin

– Izuzetno je teško dok idete na ovakav način, kao da se laže, govore neistine i nešto skriva. Ne prodajemo krumpire. Ja bih volio da to završimo u tjedan dana, ali postoje stvari koje ne idu baš kako si ja zamislim – izjavio je Mišel Jakšić.

Na sjednici koprivničkog Gradskog vijeća najviše rasprave potaknule su teme vezane uz Komunalac, odnosno prodaju Koprivnica plina.

Najaktivniji su bili HDZ-ovac Ernest Forjan i Ivica Suvalj iz HRAST-a koji su pitanjima, komentarima i ponekad teškim riječima “rešetali” obnašatelja dužnosti gradonačelnice Mišela Jakšića.

Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin
Ivica Suvalj // Foto: Matija Gudlin

Tema Koprivnica plina potegnula se i prije točke dnevnog reda za koju je bila predviđena. Već u prvoj točki koja je rezervirana za pitanja i prijedloge, Suvalj je izrazio zabrinutost kašnjenjem prodaje.

– Zašto ste prije par mjeseci tvrdili da je dokumentacija predana na sud kad u pozivu za iskaz interesa stoji da će se to tek u dogledno vrijeme ostvariti? Govorite neistine, polovica sedmog mjeseca je i još se ne zna ništa – rekao je Suvalj.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Jakšić je nastojao objasniti zašto prodaja stoji na mjestu.
– Izuzetno je teško dok idete na ovakav način, kao da se laže, govore neistine i nešto skriva. Ne prodajemo krumpire. Ja bih volio da to završimo u tjedan dana, ali postoje stvari koje ne idu baš kako si ja zamislim. Imamo nekih klasičnih problema s hrvatskim pravosudnim sustavom. Jako je teško kada se počnemo zakapati u priče o moralu, nemoralu, istinama i neistinama. Plin je prevelika priča ne samo za grad Koprivnicu nego i za Hrvatsku, imali smo nekoliko afera u vezi plina. Volio bih da to riješimo odmah, ali moramo korak po korak – rekao je Jakšić.

Ernest Forjan // Foto: Matija Gudlin
Ernest Forjan // Foto: Matija Gudlin

Ernest Forjan imao je pak posve drukčiju ideju.
– Nađite rješenje za Pevec. Prodajte njega za 100 milijuna kao što ste se hvalili da možete, a ne plinski biznis za 50. Plinski biznis je obiteljsko srebro i moramo ga ostaviti našoj djeci – predložio je Forjan.

Poslovanje Komunalca također je bila tema koja je izazvala burne rasprave. Emina Kovačević iz HDZ-a istaknula je pad prihoda za 10 milijuna kuna i rast rashoda za još 20 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu. Postavila je i pitanje ugostiteljstva na Gradskim bazenima koje vodi Komunalac, a koje također stvara gubitke.

Emina Kovačević // Foto: Matija Gudlin
Emina Kovačević // Foto: Matija Gudlin

Na sva pitanja o poslovanju Komunalca odgovarala je predsjednica uprave Maja Hleb, koja je istaknula da su njihove cijene usluga jedne od najnižih u Hrvatskoj, a da su se određeni gubici pojavili zbog Piškornice.

– Budimo iskreni, pitanje je što bi bilo s vašim rezultatima bez Piškornice. Čega god da ste se primili, proizveli ste gubitak, pretačete iz šupljeg u prazno. Radite sulude poteze koji će građane koštati do 2027. godine – zaključio je Forjan.

Izvješće poslovanja Komunalca za 2015. godinu ipak je prihvaćeno većinom glasova.