Gradski vijećnici gradonačelnika pitali o plinu, termoelektrani, poplavama…

09:19h
0

100801-biondic-mJednu od življih rasprava na Gradskom vijeću Koprivnice potaknuo je Stanislav Biondić (HDZ) pitanjem o aktualnom kaptažnom plinu odnosno ekstra profitu koji Grad ubire na razlici u cijeni jer energent nabavlja po 1,50 kuna, a prodaje za čak kunu više čime, kaže, uzima novac iz džepova radnika u koprivničkoj industriji, te tražio iznošenje istine.
Gradonačelnik Zvonimir Mršić uzvratio je tumačenjem da Grad te iste radnike i njihova radna mjesta štiti niskom cijenom rada jer nemaju prirez na porez na plaću te najnižu cijenu komunalnih usluga.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Nakon toga Biondića je (inače predsjednika Uprave Belupa d.d., op.a.) pozvao da javnosti otkrije koliki profit ostvaruje farmaceutska industrija na lijekovima s obzirom da se u tim kompanijama menadžerima isplaćuju milijunski bonusi, a vozni park mjesečno plaća desetinama tisuća kuna.

Biondić je odgovorio kako je Belupo zadnjih nekoliko godina ostao bez 160 milijuna kuna kroz snižavanje cijena svojih proizvoda, na što je Mršić zaključio da je tvornica onda bespotrebno “gulila” građane ako bez tog novca može sad dok je energija skupa kao i ranije dok je kubik plina koštao jednu kunu.

Vijećnik Biondić i gradonačelnik Mršić prije prelaska na pitanje idućeg vijećnika raspravom su potom “otišli” i na tržište lijekova u Europskoj uniji.

Vijećnicu Helenu Hećimović zanimalo je što je sa zahtjevom koje je uputilo ovo Gradsko vijeće da se ponovi Javna rasprava o termoelektrani u Koprivničkom Ivancu, a studija utjecaja na okoliš da građanima na uvid.

Gradonačelnik Mršić odgovorio je da je zahtjev upućen no da nikakav odgovor od nadležnih državnih tijela nije stigao te izvijestio kako je Grad Koprivnica naručio vlastitu recenziju studije utjecaja na okoliš kojom želi ukazati na sve manjkavosti planirane termoelektrane. Kao zanimljivost istaknuo je činjenicu da je Općina Koprivnički Ivanec tek ovih dana od države dobila zamljište za koje se odavno zna tko će na njemu i što graditi.

Vijećnik Mišel Jakšić (SDP) zanimao se za cijenu plina industriji i građanstvu na što je od gradonačelnika dobio odgovor da je Grad jedini u Hrvatskoj snizio cijenu plina za industriju koja sad plaća tek 2,41 kunu za kubik plina dok je građanstvo u tarifnom sustavu kojim upravlja HERA, a usprkos tome plaća jednu od najnižih cijena plina u državi.

– Na primjedbe o lošem poslovanju Komunalca dovoljno je reći da bismo bez problema mogli doći do dodatnih 30 milijuna kuna, a da opet po cijeni usluga budemo u sredini na državnoj razini, no to ne želimo jer nam je cilj sigurnost usluge, servisiranje gospodarstva i niska cijena prema korisnicima, rekao je gradonačelnik Mršić.

Vijećnik Ernest Forjan (HDZ) upitao je kada će započeti rekonstrukcija Špoljarske ulice u Koprivnici, koju je nedavno neuređenu Grad dobio od Županijske uprave za ceste, te dobio odgovor kako će radovi započeti ove odnosno iduće godine, a u ovisnosti o stanju u gradskoj blagajni odnosno kad budu vidljivi prvi učinci Vladine porezne reforme kojom lokalna samouprava gubi dio prihoda.

Kad će biti namireni oštećeni u nedavnim poplavama upitao je vijećnik Ivan Kramarić (SDP) te dobio odgovor da će novac biti prebačen na njihove račune čim u Grad stigne odluka o isplati. Gradonačelnik Mršić pitanje je iskoristio i kako bi ukazao na propuste Hrvatskih voda zbog čijih je neočišćenih kanala, kako kaže, došlo do veće štete negoli je trebalo.

Izvor: www.glaspodravine.hr

čitam...