HUMANITARNI PAKET ZA SJEVERNU HRVATSKU

Crveni križ najpotrebitijima će podijeliti dvije tisuće paketa vrijednih gotovo 100 tisuća kuna

Paket higijenskih potrepština sadrži osnovne potrepštine za jednu osobu, koje će mu omogućiti održavanje osnovne higijene te će se dijeliti odraslima i starijim maloljetnicima, dok su za djecu, ovisno o uzrastu, namijenjene dvije vrste paketa s pelenama i higijenskim potrepštinama za dječju higijenu.

13:42h
0
Podjela paketa // Foto: GD CK KC
Podjela paketa // Foto: GD CK KC

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, uz pomoć svojih volontera i predsjednika općinskih društava Crvenog križa, nastavilo je s podjelom paketa iz projekta Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, odobrenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Volonteri GDCK Koprivnice podijelit će 2064 paketa s higijenskim potrepštinama potrebitim osobama u gradu Koprivnici i svih 11 općina na području svog djelovanja. Tijekom prosinca 2018. godine i siječnja 2019. podijeljeno je u sklopu projekta i 2064 paketa s prehrambenim namirnicama ukupne vrijednosti 195.032,34 kune, a higijenski paketi koji će biti podijeljeni tijekom siječnja 2019. godine ukupne su vrijednosti 99.362,00 kune.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec dok su partneri na projektu: GDCK Đurđevac, GDCK Ivanec, GDCK Koprivnica, GDCK Križevci, GDCK Kutina, GDCK Novi Marof, GDCK Petrinja i GDCK Varaždin. Projekt je započeo sa provedbom 29. lipnja 2018. godine i traje 12 mjeseci. Teritorijalno ovaj projekt obuhvaća četiri županije: Sisačko-moslavačku, Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju, a glavna aktivnost je podjela paketa hrane i higijenskih potrepština.

Paket higijenskih potrepština sadrži osnovne potrepštine za jednu osobu, koje će mu omogućiti održavanje osnovne higijene te će se dijeliti odraslima i starijim maloljetnicima, dok su za djecu, ovisno o uzrastu, namijenjene dvije vrste paketa s pelenama i higijenskim potrepštinama za dječju higijenu. Osiguranjem paketa s higijenskim potrepštinama korisnicima projekta ublažava se siromaštvo kod socijalno najpotrebitijih skupina, samaca i obitelji, pokušavajući steći osnovne higijenske navike te se unapređuje kvaliteta njihovog života.

Ukupno planirani broj osoba koje će primiti pomoć u sklopu ovog projekta iznosi 14.011. Glavne aktivnosti podjele higijene odvijat će se u dva navrata tijekom trajanja projekta. Prva podjela planirana je u siječnju 2019. godine, dok je druga podjela planirana od ožujka do travnja 2019. godine.

Osim navedenih aktivnosti podjele paketa, GDCK Čakovec i partnerske organizacije u sklopu projekta provodit će provedbene mjere u području financijske pismenosti i upravljanja kućnim budžetom te primjena antibiotika kod liječenja djece.